Premijer: Planovi Vlade i promišljanja Alvareza su podudarni

Vijesti 05. tra 201718:52 > 20:45
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora Antoniom Alvarezom III.

“U isto vrijeme kada se u Saboru raspravljalo o prijedlogu Zakona o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama primio sam gospodina Alvareza koji je angažiran od strane Agrokora kao osoba koja radi na tome kako pomoći i savjetovati kompaniju da se pronađe rješenje koje bi dovelo do stabilizacije, a time i omogućavanja daljnjeg normalnog funkcioniranja, plaćanja dobavljača, isplaćivanja plaća… Iskoristio sam ovu prigodu da gospodinu Alvarezu objasnim glavne ciljeve i načela Zakona koji je u proceduri i koji će, nadam se, sutra biti prihvaćen u Saboru.

Cilj je omogućiti stabilizaciju i kvalitetno funkcioniranje gospodarstva tako da se steknu uvjeti koji će omogućiti Agrokoru da se stekne novo povjerenje. Tijekom razgovora mi se učinilo da su naši planovi podudarni s onima gospodina Alvareza. Važna je strpljivost svih aktera, Vlada je spremna raditi i mislim da smo stupanj odgovornosti demonstrirali i danas u Saboru”, kazao je Plenković.

Medijima se potom obratio Antonio Alvarez III.

“Imao sam zaposlen dan. Najprije sam se obratio zaposlenicima i ohrabrio ih da nastave raditi ono u čemu su najbolji. Moj tim je u stalnom kontaktu s dobavljačima. Kontaktirali su me i direktori najvećih dobavljača koji se žele sastati sa mnom i to je ohrabrujuće. Razgovarao sam i s kreditorima te upravom tvrtke. Premijeru sam objasnio naše aktivnosti i nastojanja. Mi želimo da Agrokor ne samo preživi, nego i napreduje”, kazao je Alvarez te dodao:

“Premijer mi je objasnio pojedinosti iz Sabora, ja sam razgovarao sa svojim pravnim stručnjacima koji su mi pokušali objasniti ključna načela. Zakon nije detaljno razrađen i treba razraditi operativne stvari, ali ključne su stvari u njega uključene. Cilj je da u vrijeme nesigurnosti ostanemo fokusirani i nastavimo raditi. Želim zahvaliti premijeru što je pristao na sastanak sa mnom na ovaj dan duge parlamentarne rasprave. Nastavit ćemo kontaktirati sa svim dionicima pa tako i Vladom.”

Mogući su i scenarij A i scenarij B

Nakon početnih izjava Plenković i Alvarez su odgovarali na novinarska pitanja.

“U kontaktu smo sa svim vjerovnicima, prije sastanka s premijerom sam dobio ohrabrujuće pismo od ključnog vjerovnika koji je izrazio spremnost na potpunu suradnju”, odgovorio je Alvarez na pitanje o vjerovnicima i standstill aranžmanu.

“Ne želim komentirati detalje sastanaka, ali stvari napreduju”, kazao je Alvarez.

O scenarijima A i B – standstill aranžman ili lex Agrokor – govorio je Plenković.

“Moguća su oba. Svi akteri imaju mogućnost da iskoriste vrijeme za postizanje dogovora. Ukoliko bi došlo do svježe likvidnosti generiralo bi se povjerenje, želim naglasiti tu riječ – povjerenje. Tada naravno uz odgovarajuće restrukturiranje da to plana B ne bi ni trebalo doći. Ali ponavljam da smo kao odgovorna Vlada posegnuli za ovim pravnim režimom. Koraci u scenariju A i u scenariju B bili bi vrlo, vrlo slični. Sve što radimo je u cilju hrvatskog gospodarstva”, rekao je premijer.

Tko je sada glavni u Agrokoru, on ili Ivica Todorić, upitan je Alvarez.

“U smislu restrukturiranja – ja. Surađujemo s upravom tvrtke, ali nemam nikakva ograničenja i imam slobodne ruke”, odgovorio je Alvarez.

Nije htio komentirati smanjenje kreditnog rejtinga od strane agencije Standard & Poor’s. Kao jedan od najvećih problema naveo je gubitak povjerenja.

Kako je javila naša reporterka ispred Vlade, Katarina Brečić, Alvarez je u Banske dvore stigao pet minuta poslije 20 sati, a u Vladi su na sastanku s njim, uz premijera Plenkovića, bili i potpredsjednica Vlade Martina Dalić te šef premijerova kabineta Davor Božinović.

Također, u pola devet je u zgradi Erste banke počela nova runda pregovora između banaka i Agrokorovih dobavljača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.