Ozračene Inine cijevi bile 200 metara od požara u C.I.O.S.-u

Vijesti 03. svi 201707:03 > 07:10
Borna Filic/PIXSELL

Požar koji je u ponedjeljak izbio na zagrebačkom Jankomiru izbio u centru za reciklažu tvrtke CEZAR, članice C.I.O.S. grupe, u popodnevnim je satima u utorak u potpunosti lokaliziran. Iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" javljaju da nije utvrđena prisutnost štetnih plinova u raku, na lokaciji, kao ni u široj okolici.

Sva trenutačna mjerenja upućuju na to da nema ozbiljnijih posljedica za Zagreb i okolicu, poručili su jučer iz C.I.O.S.-a. U toj tvrtki procjenjuju da je požar zahvatio oko 2000 tona otpadnog materijala, od čega oko 500 tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna. U reciklažnom centru tako je preksinoć i jučer ujutro gorio uglavnom stari namještaj i drvo. Ostali materijali koji se nalaze u tom centru poput željeza, aluminija i plastike nisu, prema službenim informacijama bili zahvaćeni vatrom.

U Centru za reciklažu na Jankomiru pak čuvaju se i radioaktivni dijelovi s Ininih cijevi koje su vraćene s talijanske granice jer je na njima utvrđena povišena razina ionizirajućeg zračenja. S obzirom na to da Hrvatska nema Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, radioaktivni metalni dijelovi s Ininih cijevi morali su biti negdje zbrinuti. A to je učinjeno u metalnom kontejneru, kako je potvrđeno Večernjem listu i u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS), u C.I.O.S.-u i u Ini, upravo u Cezarovu centru za reciklažu na Jankomiru. No, požar na svu sreću nije zahvatio taj kontejner. U C.I.O.S.-u su kazali da se radioaktivni otpad nalazi na potpuno suprotnom dijelu reciklažnog centra u odnosu na požarište, udaljenost je oko 200 metara zračne linije, a između požarišta i tog otpada nalaze se objekti koji nisu obuhvaćeni požarom. U zaključku zapisnika o provedenom inspekcijskom nadzoru DZRNS-a koji je obavljen 12. travnja 2017. navodi se da je tvrtka Cezar poduzela sve potrebne mjere, sukladno zakonskoj regulativi i mjerama inspekcije. Kontejner je osiguran lokotom, obilježen oznakama o opasnosti od ionizirajućeg zračenja. Pri tome se navodi da izmjerene brzine doza zračenja na udaljenosti dva metra od kontejnera ne prelaze prirodne razine doza na lokaciji skladišta. A na toj udaljenosti kao ni na lokaciji vanjskog skladišta ne borave zaposlenici ni posjetitelji tvrtke, navodi se u zapisniku.

Što se tiče požara, iz C.I.O.S.-a su odmah naveli da je njihov zaštitar deset minuta prije njegova izbijanja primijetio, paraglajdera kako kruži iznad hrpe na kojoj je izbila vatra. Zbog toga sumnjaju da je požar podmetnut pogotovo jer je izbio na vrhu hrpe. Naši sugovornici stručnjaci za otpad kažu da je malo vjerojatno da požar nastane na vrhu otpada i da on u 99 posto slučajeva nastane na dnu. Na teren je izašla i policija kao i inspekcija zaštite okoliša, njihove istrage o cijelom slučaju još uvijek traju. U Ministarstvu zaštite okoliša kažu da njihova inspekcija provodi redovite godišnje nadzore tog postrojenja. Od požara u travnju 2014. do danas inspekcija je provela četiri nadzora u kojima nisu utvrđene nepravilnosti. Navode i da CEZAR ima dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja i oporabe 17 vrsta opasnog otpada. Dobri poznavatelji u sektoru gospodarenja otpadom kažu da C.I.O.S. u svim segmentima u kojima radi nema konkurenciju u Hrvatskoj te da radi potpuno sukladno propisima EU. Stoga im je teško procijeniti koji bi bio motiv za podmetanje požara. No činjenica je da je u zadnje tri godine ovo već treći požar u C.I.O.S.-ovu centru u Jankomiru.

Gašenje požara bila je najveća akcija u povijesti zagrebačkih vatrogasaca. Posao je otežavala činjenica da je velika količina otpada bila prepuna lakogorivoga materijala. Bageri su odvajali jednu po jednu zapaljenu hrpu, a vatrogasci su svaku trebali zaliti vodom kako bi bili sigurni da je ugašena. Dim je često mijenjao smjer i uvjeti su bili jako teški pa su se profesionalcima iz tri zagrebačke postaje pridružila sva zagrebačka Dobrovoljna vatrogasna društva, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.