Pričuvnicima 150, sorovcima 131 kuna po danu

Vijesti 24. lis 201711:39 > 11:48
Ilustracija

Nakon što je MORH objavio da će pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvarivati novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, Centar za mirovne studije upozorio je da se opet vidi što su državni prioriteti u Hrvatskoj.

“Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, a radnici na (stručnom osposobljavanju) SOR-u 131 kunu po danu. Vidi se što su državni prioriteti!”, upozorio je CMS na Facebooku.

Naime, MORH je ranije danas priopćio da je oko 18.000 razvrstanih pričuvnika pozvano na smotriranje kako bi se odabralo oko 9.000 razvrstanih pričuvnika za popunjavanje šest pješačkih pričuvnih pukovnija Oružanih snaga.

“Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze zadržavaju prava iz radnog odnosa, što je regulirano Zakonom o radu. Pričuvnik koji je primio poziv na osposobljavanje ili vježbu dužan je obavijestiti svog poslodavca da ga u razdoblju navedenom u pozivu neće biti na radnom mjestu. Po završetku osposobljavanja ili vježbe pričuvnik će dobiti potvrdu kojom će opravdati svoj izostanak s posla. Poslodavac ostvaruje pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani radi izvršavanja vojne obveze, koje nadoknađuje Ministarstvo obrane”, napominje MORH.

Navedenu naknadu poslodavac ostvaruje na pisani zahtjev, apričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze, navodi između ostalog, MORH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.