Grmoja: "Šeks je protuzakonito zatvorio svoj dosje"

Vijesti 08. velj 201806:57 > 06:59
N1 (ilustracija)

O tome hoće li novi zakonski prijedlog otvoriti ili zatvoriti arhive te mogu li pojedinci staviti zabranu na otvaranje dosjea u Otvorenom su govorili Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, Vladimir Šeks, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, odvjetnik Gizele Đureković, povjesničar Ivica Miškulin te zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

“Ovo je prijedlog Zakona koji će zatvoriti arhive”, ponovio je Nikola Grmoja riječi koje je izrekao u raspravi u Saboru u četvrtak. Smatra da je aktualni Zakon mnogo liberalniji od ovog kojeg predlaže sadašnja Vlada. Osim činjenice da bi javnosti bila nedostupna građa od 30. svibnja do 22. prosinca 1990. – u vrijeme kada smo iz jednog državnog sustava prelazili u drugi, Gromoja napoiminje da se Most ne slaže ni s novim rokovima za deklasifikaciju.

“Naš je rok bio 50 godina, oni ga sada smanjuju na 40, međutim uvode dodatni uvjet da nakon 40 godina treba otići stvaratelju gradiva da on provede deklasifikaciju, što stvaratelj gradiva nikad ne mora napraviti”, rekao je Grmoja. Napomenuo je i kako Vlada može manipulirati dosjeima tako da bilo koji podatak proglasi tajnim ili podatkom od nacionalnog interesa. Vladimira Šeksa je upitao o dosjeu koji je prošle godine izašao u javnost pa dodao kako smatra da je protuzakonito zatvorio svoj dosje u Hrvatskom državnom arhivu.

Vladimir Šeks mu je odgovorio k”ako postoje četiri rekonstrukcije suradničke mreže, a kako niti u jednoj on nije označen kao suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti”. Kazao je i kako je kao zamjenik okružnog javnog tužitelja u Osijeku pokrenuo istragu protiv Službe, za koju tvrdi, da ga je kasnije obilježila kao jednog od državnih neprijatelja. Šeks je rekao i kako je informaciju o tome tko je u državnom arhivu tražio njegov dosje, dobio na legalan način.

Ivica Poljičak smatra kako će arhivsko gradivo, zbog ovog prijedloga, biti još dostupnije javnosti. Gradivo nakon devedesete godine postaje dostupno praktično od dana njegova nastanak, rekao je Poljičak. Dodaje kako se priča oko prijedloga novog zakona – zamagljuje.

Siniša Pavlović smatra da u arhivima fali dosta stvari koje su važne za povijest Hrvatske. Radi se o papirima koji nikada nisu niti došli u arhive ili papirima koji se još uvijek traže.

Nenad Stazić je rekao kako SDP još mora odlučiti hoće li s obzirom na iznesene primjedbe podržati prijedlog ili će tražiti promjene prijdloga prije glasanja, piše HRT.