Uoči suđenja Perkoviću, Nobilo vodi bitku s tajnim službama

N1/Screenshot

Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši obavještajci, čekaju suđenje u strogo čuvanom njemačkom zatvoru. Za tri dana pred sudskim vijećem u Münchenu poreći će krivnju za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo sutra nosi u München tisuće i tisuće stranica spisa za koje vjeruje da će dokazati nevinost i Perkovića i Mustača. Ipak, Nobilo je nezdovoljan jer još uvijek čeka dokumente SDP-a.
Prvo je čekao tjednima stranku da mu dozvoli uvid u dokumente koji su javni, a sada čeka dozvolu Ureda Vijeća za nacionalu sigurnost da makne oznaku tajnosti na drugim dokumentima.

Uoči početka suđenja njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) u članku se pita: “Zašto im se sudi tek sad?”, prenosi Deutsche Welle. “Zašto tek sad? Kako su jugoslavenski plaćeni ubojice desetljećima mogli nesmetano ubijati po Njemačkoj? Što je znala politika, što BND (njemačka tajna služba), a što Njemačka služba za zaštitu ustavnog poretka?”

Njemačko pravosuđe najavilo je da bi proces mogao trajati do proljeća iduće godine. Naime, zakazano je 50 ročišta.

Komentar uoči suđenja ova “dva stara muškarca, Hrvata, bivše veličine u obavještajnim krugovima, ljudi koji i danas imaju utjecajne prijatelje” kako ih opisuje njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung, za N1 dao je odvjetnik Anto Nobilo.