Korejski policajaci ove sezone pomažu kolegama u Hrvatskoj

Vijesti 02. srp 201913:08 > 13:11
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Šestero korejskih policajaca surađivat će tijekom srpnja i kolovoza s hrvatskim kolegama u sklopu MUP-ovog projekta 'Sigurna turistička sezona' u zajedničkim ophodnjama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

”U hrvatskim turističkim odredištima ove godine prvi puta bit će prisutno šestero korejskih policajaca, po dvoje u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Njihova zadaća bit će pomoć svojim sunarodnjacima, ali i našim policajcima radi što bolje komunikacije s gostima iz Koreje”, kazao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

Prilikom predstavljanja ovogodišnje suradnje u okviru projekta Sigurna turistička sezona koji hrvatska policija provodi već 13. godinu zaredom, Rašić je u utorak naglasio kako će ovakav vid suradnje zasigurno doprinijeti osjećaju sigurnosti kod korejskih turista.

”Obzirom na odlična prošlogodišnja iskustva s kineskim policajcima i gostima iz Kine, vjerujem kako će i ovogodišnja suradnja s korejskim kolegama polučiti odličan uspjeh. Korejski policajci će, zajedno sa svojim hrvatskim kolegama, obavljati ophodnje u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku te će se njih šestero rotirati svakih 20 dana u sva tri turistička odredišta”, pojasnio je Rašić.

Vicenkonzulica veleposlanstva Republike Koreje Junghyun Park izrazila je zadovoljstvom što se Koreja pridružila projektu pomoći hrvatskim policajcima i korejskim gostima.

”Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu vrlo rado se odazvalo hvalevrijednom projektu pružanja pomoći našim sunarodnjacima. Uvjerena sam da će projekt doprinijeti razvoju suradnje i u ostalim područjima”, kazala je.

U projekt Sigurna turistička sezona drugu godinu zaredom uključila se i Turistička zajednica grada Zagreba čija je predstavnica Ivana Mahnić izrazila zadovoljstvo inicijativom.

”Nastavak suradnje je dokaz da je Zagreb siguran grad. Zagreb je vrlo popularna destinacija među korejskim gostima koji su sa 100.000 dolazaka prošle godine pri vrhu popisa stranih gostiju u glavnom gradu Hrvatske”, izjavila je Mahnić.

Korejski policajci će patrolirati Zagrebom, Splitom i Dubrovnikom nenaoružani i odjeveni u policijske odore kako bi bili prepoznatljivi svojim sunarodnjacima. U sklopu suradnje s inozemnim policijama, hrvatska policija je ove godine dodatno upoznala svoje pripadnike s turističkim znamenitostima, ali i sa stranim jezicima, doznaje se u PU zagrebačkoj.

Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ započet je 2006. godine kada je pokrenuta inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Hrvatsku tijekom turističke sezone.

Tijekom proteklih godina u sklopu projekta sudjelovali su policajci iz 19 zemalja iz 21 policijske organizacije, njih ukupno 804, a ove godine s hrvatskim kolegama u projektu će sudjelovati 95 stranih policijskih službenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram