Grčić za N1: Niti jedan radnik neće otići bez otpremnine

N1

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić komentirao je za N1 uoči Konferencije Vlade RH "Poslovanje, restrukturiranje i investicije trgovačkih društava u državnom portfelju" o čemu će na konferenciji konkretno biti riječi.

“Dakle, kao što ste čuli jučer, dio deficita, dakle nije samo centralna država već su tu i javna poduzeća sa svim svojim minusima, koji su se gomilali godinama – gradnjom autocesta, obnovom željeznica i slično. Naš je cilj da optimiziramo poslovanje javnih poduzeća.

U tome smo dijelom i uspjeli, smanjili smo troškove, racionalizirali smo broj zaposlenih, što je bilo neminovno jer su standardi takvih tvrtki, takvih firmi u odnosu na Europu i svijet kod nas bili iznad, a to znači veći troškovi nego što je to dopustivo.

Danas ćemo napraviti inventru. Postoje tri, četiri tvrtke koje kontinuirano opterećuju ukupni dug države s nekih 40-ak milijardi kuna.

To su velike tvrtke koje se bave velikim infrastrukturnim projektima, poput HAC-a i HŽ-a. Važno je da se te tvrtke unutar sebe restrukturiraju kako bi mogle vraćati sve te puste kredite”, kazao je Grčić za N1.

Radnici na najave ministra Grčića nisu reagirali s odobravanjem te najavljuju da neće dopustiti otpuštanja.

“To je proces koji traje već dvije godine, restrukturiranje je nužno. Niti jedan radnik nije otišao bez vrlo ozbiljne otpremnine. Socijalni kriterij je za nas prioritet, bio i bit će”, kazao je Grčić.

Na upit zašto Vlada zbunjuje javnost dvojnim izračunima javnog duga i deficita, kazao je da je 12,5 milijardi deficit centralnog proračuna. “Na to se nadovezuje deficit javnih poduzeća, dodaje se još deficit lokalne samouprave i onda dobijete ukupni deficit”, objašnjava Grčić za N1.

Ministar Grčić je na Konferenciji kazao i da je Vlada Zorana Milanovića napravila ozbiljne korake, ali da mora raditi i posao koji prijašnje vlade nisu. “Da nije bilo reformi ove Vlade deficit bi bio između 15 i 18 milijardi kuna veći”, kazao je Grčić te dodao da nikakvih sankcija iz Europske unije neće biti.