ANKETA / Hoćete li izaći na europske izbore 9. lipnja

Vijesti 29. tra 202410:45 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izbori za Europski parlament održavaju se u nedjelju 9. lipnja, a kampanja je službeno počela 26. travnja, samo tjedan dana nakon parlamentarnih izbora. A ono što budi interes jest koliko su birači motivirani izaći na njih.

Ovo je četvrti put da se europski izbori održavaju u Hrvatskoj. Oni prvi bili su 14. travnja 2013. godine, prije hrvatskog pristupanja EU koje se dogodilo 1. srpnja 2013., a drugi već godinu kasnije.

Posljednji su održani 2019. i tad je na razini Europske unije zabilježena izlaznost veća pd 50 posto, što je bilo najviše u dva desetljeća. U Hrvatskoj je bila ispod 30 posto.

Posljednji put HDZ je osvojio najviše glasova i u Bruxelles poslao četiri zastupnika, Karla Resslera, Dubravku Šuicu, Tomislava Sokola i Željanu Zovko. Isto toliko zastupnika poslao je i SDP, a riječ je o Predragu Fredu Matiću, Romani Jerković, Biljani Borzan i Toninu Piculi. Uz njih ušla je i Ruža Tomašić – koja se umirovila pa ju je zamijenio Ladislav IlčićMislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego.

Svi spomenuti zastupnici su odlučili ponovno pokušati ući u Europski parlament.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!