ANKETA / Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Vijesti 06. ožu 202408:59 > 14:03 16 komentara
Mihai Maxim / Alamy / Alamy / Profimedia

Andrej Plenković objavio je da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, a to znači - parlamentarni izbori krajem travnja ili tijekom svibnja.

Plenković je objavio i kako vladajuća stranka na izbore izlazi s dosadašnjim partnerima, a očekuje da će HDZ ponovno ostvariti dobar rezultat. Izborne liste nosit će dobro poznata lica stranačkih teškaša, redom ministara u ovoj Vladi. Izuzetak od ministara na vrhu izbornih lista su Plenković u prvoj, Gordan Jandroković u drugoj i Anđelko Stričak u trećoj izbornoj jedinici. Također, izbornu listu u 11. izbornoj jedinici nosit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

HDZ-u i njegovim partnerima koji državom upravljaju od 2017. suprotstavit će se veliki blok stranaka centra i ljevice predvođen SDP-om. S SDP-om na izbore izlaze Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, GLAS i HSS. U četiri izborne jedinice pridružit će im se i Možemo.

S Grbinom nisu htjeli Socijaldemokrati, koji su uglavnom bivši članovi SDP-a.

Most i Suverenisti na izbore izlaze u koaliciji, a Domovinski pokret samostalno.

Tu su još i relativno nove stranke Republika Damira Vanđelića, Odlučnosti i pravednost Karoline Vidović Krišto te sasvim novi na političkoj sceni Zajedno Hrvatska Ivice Todorića i Pravo i pravda kojoj su na čelu Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Na izbornim listama vidjet će se i Akcija za promjene Marka Jelića, kao i Hrvatska stranka prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare