Policija: Istraživanje u slučaju Dujić ne provodi jedinica u kojoj radi oštećena policijska službenica

Vijesti 16. lis 202411:44 0 komentara
Policija
Antonio Jakus/PIXSELL

Ravnateljstvo policije u srijedu je ustvrdilo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja u slučaju Anne Dujić koju je policajka ljetos kazneno prijavila, ali je šibensko Općinsko državno odvjetništvo prijavu odbacilo.

“Napominjemo da je načelo institucionalne neovisnosti u potpunosti ispoštovano prilikom provođenja kriminalističkog istraživanja”, navelo je Ravnateljstvo policije u odgovoru Hini, ne otkrivajući identitete osoba povezanih s ovim slučajem.

Državno odvjetništvo je dan ranije priopćilo da je od županijskog tužiteljstva zatražilo izvješće o odbačaju kaznene prijave te da Ravnateljstvu policije prepušta ocjenu o eventualnoj povredi institucionalne neovisnosti. Kao razlog su naveli da je kriminalističko istraživanje provodila ista policijska uprava u kojoj je podnositeljica prijave zaposlena kao prometna policajka.

U Ravnateljstvu policije pojašnjavaju da je istraživanje u tom slučaju provodila kriminalistička policija Policijske uprave šibensko-kninske, “a ne ustrojstvena jedinica u kojoj radi oštećena policijska službenica”.

Neslužbeno se doznaje da je policajka čija je prijava odbačena trenutno na bolovanju te da je angažirala odvjetnika. S obzirom da na odbačaj kaznene prijave nema mogućnosti žalbe policajka može samostalno nastaviti kazneni progon putem suda, no još nije poznato hoće li to učiniti.

Daljnji koraci Ravnateljstva policije

U odnosu na odbačaj kaznene prijave u Ravnateljstvu policije kažu da će s obzirom da je DORH najavio provođenje izvanrednog nadzora, “eventualno poduzimanje mjera i radnji od strane Ravnateljstva policije ovisiti o rezultatima navedenog nadzora DORH-a u odnosu na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku”.

U odbačenoj prijavi zbog prisile prema službenoj osobi policajka je navela da joj je Anna Dujić, inače kćer predsjednika uprave Hrvatskih šuma i člana HDZ-a Nediljka Dujića, vrijeđala psovkama te da ju je gotovo pregazila kako bi prošla kroz cestovnu blokadu postavljenu zbog požara.

Dio incidenta u kojem Anna Dujić, zajedno s majkom, vatrogasce i policajce na požarištu naziva nakazama, vrijeđa ih i psuje zabilježile su i televizijske kamere, a ona je naknadno kazala da je sve izrekla u afektu i ispričala se. Policajka je prijavu podnijela dva dana nakon incidenta kada je Annu Dujić prepoznala na snimci koju su prenosile mediji i društvene mreže.

Mediji navode i da u šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu koje je odbacilo kaznenu prijavu radi sestra Anne Dujić. Isto državno odvjetništvo, u kojem po naputku DORH-a slijedi nadzor zbog odbačaja policajkine kaznene prijave, dalo je i pozitivno mišljenje na nacrt ugovora temeljem kojega je Anna Dujić od Ministarstva obrane ispod tržišne cijene otkupila stan od 90 četvornih metara koji korist kao apartnam za iznajmljivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!