Anušić: MORH nije pogođen tehničkim kvarom, uštede u vojsci ne dolaze u obzir

Vijesti 19. srp 202412:40 0 komentara

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je našoj Nataši Božić kako MORH nije pogođen globalnim tehničkim problemima koji traju od jutra.

MORH nema nikakvih problema, kaže Anušić. “Naš sustav je poseban i zaštićen, u ovom trenutku nemamo nikakvih problema”, kaže ministar.

“I MORH i OS koriste sustave pod specifičnim zaštitama i ne podliježu kvarovima koji ovog trenutka stvaraju ogromne probleme u svijetu”, rekao je.

Na pitanje je li ovo trenutak da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Anušić kaže: “Tu odluku ne donosim ja. Cijeli se svijet nalazi u specifičnoj geopolitičkoj situaciji i očito je da su hakerski napadi koordinirani. Puno puta se spominjalo termin hibridnog rata. Hoće li se VNS sastajati, ja ne odlučujem i nisam ja taj koji će donijeti tu odluku.”

Što se tiče najavljenog rezanja troškova koje od svojih kolega u Vladi zahtjeva ministar financija Marko Primorac, Anušić kaže: “To je standardni proces balansiranja proračuna. U pravilu u ovo vrijeme uvijek dolazi do rebalansa kojim se usklađuju potrošnja i potrebe. Mogu reći da uštede na modernizaciji i naoružanju neće biti, to ne dolazi u obzir. Planove koje imamo da dosegnemo 2 posto izdvajanja za obranu 2027. moći ćemo ispuniti i nešto ranije, ali ušede na naoružanju i modernizaicji, o tome ne govorimo.”

Afrička svinjska kuga

Anušić se kratko dotaknuo i teme ponovnog izbijanja afričke svinjske kuge u Slavoniji.

“Ono što Italija radi, radi Italija. Hrvatska neće slati vojsku u šume da bi ubijali divlje svinje. Ako će to netko raditi, neka idu lovačka društva koja gospodare lovištima. Kad govorimo o svinjskoj kugi, imali smo veliku krizu, imali smo proboj. Imamo iskustvo i danas, na koji smo način zaustavili tu pošast”, kaže Anušić dodajući kako ovo nije bolest koja će nestati nego će se uvijek pojavljivati i kako treba iskoristiti iskustva i znanja koja imamo da bi se što uspješnije borili s njom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!