Anušić o obaveznom vojnom roku: Priziv savjesti će biti demotiviran od strane MORH-a

Vijesti 30. svi 202421:15 2 komentara
Luka Batelić/Pixsell

Na Jarunu je svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić dao je intervju za HRT.

Šest Rafalea dolazi krajem godine, migovi još operativni

Prošlo je mjesec dana od dolaska prve skupine Rafalea, sad je na redu zahtjevan proces njihovog dovođenja u punu operativnu sposobnost. To podrazumijeva kompletiranje posada pilota, koji su svi u ovom trenutku na obuci i koji moraju proći zahtjevnu obuku, koja je i dugotrajna i specifična i koja se upravo provodi u Francuskoj, otkrio je ministar Ivan Anušić.

“Jedan dio naših pilota je već ovdje, kao što vidite, oni su napravili ove prolete, ali drugi dio pilota, jedna grupacija naših pilota, uskoro će se vratiti u Hrvatsku i onda će svi Rafalei biti u potpunosti operativni”, pojasnio je.

Drugih šest Rafalea trebalo bi doći krajem godine, a migovi su još operativni.

“U onom trenutku kada budu u potpunosti operativno sposobni Rafalei, više neće biti potrebe za migovima, tada će se migovi prizemljiti, kazao je ministar”.

Air policing; Suradnja s Italijom i Mađarskom

Razgovori se vode s Italijom i Mađarskom vezanom za dežurni borbeni dvojac.

“Mi kao članica NATO-a s našim saveznicima, imamo mogućnost, to se zove air policing. Dio Hrvatske koji je istočni, sjeveroistočni dio Hrvatske i dolje jugozapadni dio Hrvatske će pokrivati saveznici iz Italije, saveznici iz Mađarske, ovaj drugi dio Hrvatske, radi se o air policing-u koji će se provoditi dok se ne budu u potpunosti doveli u situaciju operativnog djelovanja i mogućnosti djelovanja naših aviona, istaknuo je.

“Migovi su još operativni, ali zbog pilota, ne zbog aviona nego zbog pilota koji u ovom trenutku moraju prolaziti zahtjevnu obuku, a ne biti u dežuri i air policing vršiti. To će vršiti saveznici dok se ne dovrši ovaj projekt, to je u potpunosti obuka naših pilota”, dodao je.

Hoće li Brodosplit konačno isporučiti ophodne obalne brodove?

“Obalni ophodni brodovi će biti riješeni jer je ugovor potpisan”, rekao je Anušić.

“Prvih 7 dana mandata praktično smo već bili otišli u prvi posjet Brodosplitu. Ja ću vas posjetiti da je 2014. godine potpisan ugovor o realizaciji tih pet brodova i 2018. godine je trebalo biti rok za isporučenje. Samo jedan je isporučen, taj prototip i nastavali smo dalje pregovore, danas sam upravo dobio sliku i komunicirao sam s ljudima iz Brodosplita da je brod koji smo ugovorili izvezen van iz hale i da se priprema već ovo ljeto za porinuće i nastavak dovršenja. Znači do kraja godine ćemo imati ovaj drugi brod i onda nakon toga idemo u paketu i ostala tri broda rješavati”, kazao je.

“Apsolutno da će koštati nešto više jer govorimo o ugovornim cijenama koji su bili 2014. godine, razlika će naravno biti nešto viša cijena. Samo da napomenem da se za ovaj brod nije plaćalo ništa više nego što je bilo ugovoreno. Takav je bio dogovor i želimo obnoviti tu suradnju”, dodao je.

Daljnja modernizacija Hrvatske ratne mornarice

Anušić je rekao da se u ovom trenutku “Hrvatska ratna mornarica kao i kopnena vojska uz hrvatsko ratno zrakoplovstvo kontinuirano modernizira, obnavlja, unaprjeđuje da bi mogli raditi i da bi mogli vršiti sve zadaće koje su stavljene pred njih”.

“Po našim strategijama, po preporukama i po programima glavnog stožera Oružanih snaga RH, mornarica nije završila svoju modernizaciju i opremanje. I govorimo naravno o opremanju s brodovima klase korveta koja će se uskoro predstaviti javnosti u kojem smjeru, te kako će biti isporučena Hrvatskoj ratnoj mornarici do 2028. ili 2029.”, naglasio je.

Obvezan vojni rok od 1. siječnja?

“Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom, najavio je Anušić.”

“U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti”, rekao je. “Naravno da ostaje priziv savjesti, to neće biti 18.000”, rekao je ministar i dodao da će vlada demotivirati pozivanje na priziv savjesti, prenose 24sata.

“Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin, kaže ministar, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1. siječnja, ali ne u punom kapacitetu.”

Odnos s predsjednikom Milanovićem

“Odnosi nisu ni loši ni dobri, odnosi su onako kako ih definira zakon i ja ću tako i dalje se toga držati – Ustava, zakona”, naveo je Anušić.

Rekao je kako može bolje, ali da on u svojem djelovanju gleda prvenstveno interes oružanih snaga.

“I oni su mi prvi, a sve drugo ćemo dogovarati, možda na teži, možda na malo mučni način, možda na jednostavni način, ali u ovom trenutku mislim da suradnja protječe u razumijevanju”, rekao je.

Dodao je da je Milanović legitimni predsjednik države te da ima svoje ustavne ovlasti i zakone.

“Dok su oni takvi kakvi jesu, mi ćemo ih poštivati, ja ću ih poštivati. A isto to očekujem, naravno, i od njega”, naglasio je Anušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare