Bakić o Plenkovićevoj najavi izmjene zakona: Apsolutno štetna i ishitrena izjava

Vijesti 14. velj 202311:44 0 komentara
N1 / ilustracija

Damir Bakić, saborski zastupnik iz stranke Možemo! gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnosti, od novog Zakona o obnovi, do najave premijera Andreja Plenkovića, da će se ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Možemo! je organizirao i konferenciju za novinare, čiji je povod novi Zakon o obnovi, o kojem će se sutra raspravljati na plenarnoj sjednici u Saboru, a danas je na nadležnom saborskom odboru.

“Važno je reći da je ovo potpuno novi zakon, mi smo donijevši Zakon o poslijepotresnoj obnovi taj zakon dva ili tri puta mijenjali, ali se vidjelo da su neke odredbe najblaže rečeno neefikasne pa je bilo potrebno novim zakonom proces obnove učiniti bitno efikasnijim i sad nas to čeka u Saboru”, rekao je Bakić.

Za ključnu je promjenu istaknuo činjenicu što su svi poslovi obnove sad objedinjeni u jednoj instituciji – Ministarstvu graditeljstva. “Činjenica je što se smo mi od samog početka, prije raspisivanja izbora, zalagali da se donese zakon koji će poslove obnove povjeriti jednoj instituciji. Govorili smo da će disperzija odgovornosti uroditi time da se stvari nedovoljno dobro koordiniraju, da stvari neće dovoljno dobro biti usklađene, da ćemo nepotrebno gubiti mnogo vremena i energije u poštimavanju tih institucija i to se dogodilo”, rekao je Bakić.

Dodao je i da je Vlada na prvom donošenju zakona uvažila neke oporbene prijedloge. “Međutim, u koncepciji osnivanja Fonda za obnovu i drugih institucija bili su neuobičajeno tvrdi i nisu htjeli poslušati oporbene prijedloge. Mi smo se vrlo žustro zalagali za ovo što je danas na stolu. Naravno da smo danas zbog toga zadovoljni i da nam je velika satisfakcija da u obrazloženju Vladina teksta piše da je struktura cijelog dizajna obnove neefikasna, spora, troma i da je bilo potrebno te poslove objediniti. Mi, dakle, jesmo time zadovoljni, ali to treba staviti u drugi ili treći plan”, rekao je Bakić.

Istaknuo je i da je Vlada najodgovornija i da je isključivo u njezinoj nadležnosti obnoviti stambene zgrade i obiteljske kuće. “Ali to je naš zajednički posao i odgovornost svih i imperativ djelovanja svih aktera na političkoj sceni, da udruženim snagama svatko u svojoj zoni odgovornosti pomognemo da se obnova završi i da se sve obitelji vrate u svoje domove. To je ključni moment”, rekao je Bakić, dodavši da se nadaju da će novo zakonsko rješenje omogućiti da se linije odgovornosti jasno uspostave i da se s jednog mjesta proces koordinira i efikasno vodi.

Opravdano je, kaže, i pitanje zašto svi procesi i izdavanje dozvola u Hrvatskoj traju predugo.

“Jednim dijelom na to pitanje u pozitivnom smjeru odgovara i zakon koji procedure pojednostavljuje i ubrzava. Bitan moment je i da se ohrabruje postupak samoobnove do mjere da se ta samoobnova financira unaprijed. Stalo mi je reći i što je stvarna nadležnost Grada Zagreba u poslovima obnove. Treba jasno reći da je obnova stambenih kuća i zgrada i u Zagrebu, i pogotovo na Baniji, isključivo u nadležnosti države. Grad Zagreb je odgovoran za obnovu zgrada javne namjene i ja bih se usudio reći da ovo što smo dosad učinili pokazuje da se može. Moram kazati, kao što je mislim sasvim prirodno i potrebno, uvijek se može bolje i više. Ali dosad je u Zagrebu cjelovito obnovljeno pet škola, ukupno je pet zgrada cjelovito obnovljeno u Zagrebu, šest je još u postupku i bit će ove godne i za to je zaslužan Grad Zagreb. Radi se i na obnovi kulturnih institucija, zdravstvenih institucija, dakle, može se”, poručuje.

Što se tiče izjave premijera Andreja Plenkovića da će se ići u izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se spriječilo curenje informacija iz istrage, Bakić je rekao da je ona “apsolutno štetna i ishitrena” te da misli da se neće formalizirati.

“Mislim da je izjava ishitrena, dana u političkom trenutku koji je bremenit napetostima i ja se ipak nadam da se to neće dogoditi. Ako govorimo o curenju informacija, to je nešto što se ne smije događati. To je nešto što nije na korist opće javnosti. Kad su informacije tako curile, uvijek je bilo na korist određenih interesnih skupina. To je nešto što trebaju rješavati državne institucije da se organiziraju na način koji je bolji i efikasniji”, rekao je Bakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!