Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira kamate za stambene kredite mladima

Vijesti 18. lis 202418:12 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorska županija pokrenula je novu mjeru kako bi potaknula mlade da ostanu na tom području, u obliku subvencija na kamate za stambene kredite, a petak su ih predstavili župan Marko Marušić i pročelnica odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Andrea Bengez.

Ova mjere je usmjerena prema mladim obiteljima i samcima mlađima od 35 godina. Subvencija će pokriti 100 posto godišnje kamate za bračne parove, s maksimalnim iznosom do 1.500 eura, dok će samcima biti pokriveno do 70 posto kamate, uz maksimalni godišnji limit od 1.000 eura, rekli su župan Marušić i pročelnica Bengez      .

Osnovna svrha ove mjere je olakšati  mladim obiteljima i mladim osobama stjecanje prve nekretnine u vrijeme kad su cijene nekretnina visoke, rekao je Maeušić.

Pojasnio je da, primjerice, ako bračni par uzme kredit s godišnjom kamatom od 2.500 eura, županija će pokriti 1.500 eura, a preostali iznos od 1.000 eura platit će korisnici kredita.

Za samce će županija pokriti 1.000 eura, dok će ostatak, u ovom primjeru 1.500 eura, morati podmiriti sami.

Oni koji žele ostvariti pravo na ovu subvenciju moraju ispuniti nekoliko ključnih uvjeta. Prijavitelji moraju biti mlađi od 35 godina, a nekretnina koju kupuju ili su već kupili mora se nalaziti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Također, kupljena nekretnina mora biti njihova prva nekretnina za stanovanje, na kojoj moraju imati prijavljeno prebivalište.

Mjera se odnosi i na one koji su ranije kupili nekretninu, pod uvjetom da ispunjavaju spomenute uvjete i da su mlađi od 35 godina.

Osim za kupnju nekretnine, subvencija se može koristiti i za izgradnju ili uređenje stečenih nekretnina, istaknula je pročelnica Bengez.

Za ovu mjeru osigurano je 60.300 eura u ovoj godini, a Javni poziv koji je danas pokrenut ostat će otvoren do kraja godine ili do iskorištenja predviđenih sredstava.

Župan Marušić je najavio da će ovisno o interesu, mjera biti ponovljena i iduće godine, uz nadu da će mladi iskoristiti dostupne pogodnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!