Bašić: Puljak svako malo nešto bubne. Nema niti jedan dokaz da je Centar najjača liberalna stranka

Vijesti 16. ruj 202414:22 0 komentara
Bašić: Puljak svako malo nešto bubne. Nema niti jedan dokaz da je Centar najjača liberalna stranka
Miranda Cikotic/PIXSELL

Ivica Puljak jučer je ponovno izabran za predsjednika Centra. Nakon izbora je rekao kako su oni najjača liberalna stranka u Hrvatskoj na što je reagirao Hrvoje Bašić, predsjednik splitskog HSLS-a.

“Njemu već godinama tako prolazi da svako malo nešto bubne pa poslije nikom ništa. Uzimajući u obzir da ljudi na različite načine mogu percipirati ili tumačiti istu riječ, odlučio sam uzeti 4 glavna parametra kojima bi provjerili na temelju čega Ivica Puljak smatra da je njegova stranka ‘najjača liberalna stranka u Hrvatskoj'”, poručio je Hrvoje Bašić te dodao kako je za usporedbu koristio podatke IDS-a, HNS-a, Centra, Fokusa i HSLS-a.

Isti broj zastupnika kao IDS i HSLS

Po broju saborskih zastupnika IDS, HSLS i Centar imaju po 2 zastupnika, HNS ima jednog, a jednog je imao i Fokus.

Po broju izabranih gradonačelnika, načelnika i vijećnika u Hrvatskoj IDS ima 5 gradonačelnika, 13 načelnika, i 208 vijećnika, HNS ima 2 gradonačelnika, 16 načelnika, 201 vijećnika, HSLS 2 gradonačelnika, 4 načelnika, 102 vijećnika, Fokus 4 gradonačelnika (-2), 2 načelnika (-1), 50 vijećnika, a Centar 1 gradonačelnika, 0 načelnika, 16 vijećnika.

Brojnost članstva mnogi vide kao dokaz nečije snage, iako se nebrojeno puta pokazalo da brojno članstvo ne znači i brojne glasove. Prema lanjskim podacima, HNS broji preko 30 tisuća članova, HSLS oko 12 tisuća, IDS oko 8 tisuća, do je za Fokus i Centar malo teže doći do podatka. Iako, prošle godine je izašlo da je od 318 članova stranke Centar, 89 članova u Dalmaciji, a 130 u Zagrebu”, prenosi Dalmatinski portal.

“Ništa od poreznih rasterećenja”

“Valjda zato nikad u javnost ni ne ide slika sa njihove izborne skupštine, da se ne vidi ta ‘snaga’ Potemkinovih sela s 20-ak delegata…”, navodi Bašić te dodaje da osim brojeva može govoriti i o (ne)provođenju liberalnih politika.

“Od obećanih poreznih rasterećenja u Splitu nismo vidjeli praktički – ništa. Naprotiv, dizao se recimo turistički paušal, nije se ukinuo porez na potrošnju, unatoč padu kvalitete usluga rasle su sve gradske režije, a netransparentnost i dalje vlada u gradskim tvrtkama i ustanovama. Obećavali su se referendumi kao oblik participativne demokracije, a onda se glas građana gušio (Spinut/Brda), dok se istovremeno stalno javnim zastrašivanjem pokušava ušutkati sve koji ih propitkuju ili prozivaju”, navodi Bašić.

Napominje i kako ova zadnja njihova ideja da “lokalne zajednice preuzmu posao iznajmljivanja praznih stanova od njihovih vlasnika” nema veze s liberalizmom.

“Nasuprot svemu tome, sredine kojima upravljaju druge liberalne stranke, godinama su primjer kako liberalne politike zaista izgledaju u praksi, od Bjelovara, Sv. Nedelje, Istre… Pričati o rejtingu u anketama je poprilično nezahvalno za sve liberalne stranke, s obzirom na to da se one uvijek rade kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica, a praktički sve liberalne stranke imaju svoja regionalna uporišta gdje su jaki, dok se nacionalno svi vrtimo oko tužnih 1 posto.

“Da zaključim, ne postoji niti jedna osnova, dokaz ili argument koji može potvrditi izrečeno – osim ako Ivica ne misli u kontekstu trošenja na vlastiti PR – po čemu je zasigurno najjači od svih stranki s liberalnim predznakom u Hrvatskoj. Upravo zbog ovakvih izjava, tipa ‘ja sam prvi’, ‘ja san najbolji’, ‘mi smo najjači’ – godinama u Hrvatskoj ne može doći do formiranja jedne zdrave liberalne platforme u Hrvatskoj, koja bi zajedničkim snagama mogla biti ‘kingmaker’ na izborima”, poručio je HSLS-ov Bašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!