Forum žena SDP-a: Ginekologu, nepravomoćno osuđenom za silovanje, odmah zabraniti rad

Vijesti 07. ruj 202417:09 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Forum žena SDP-a uputio je u subotu javni apel državnim institucijama da ginekologu nepravomoćno osuđenom za silovanje pacijentice, koji i dalje radi u KBC-u Osijek, odrede mjeru opreza te da ga se odmah udalji s radnog mjesta.

“S obzirom na notorno i opetovano zakazivanje državnih organa u zaštiti elementarnih prava žena – na život i tjelesnu sigurnost – tražimo primjenu mjere opreza, kao žurnu intervenciju barem tamo gdje još nije prekasno, u slučaju osječkog ginekologa, koji i dalje nastavlja svoju praksu unatoč prvostupanjskoj osudi zbog silovanja”, priopćio je Socijaldemokratski forum žena.

Zahtijevaju da nadležne državne institucije odmah primijene svoje ovlasti iz čl. 98., st. 2 točke 6. Zakona o kaznenom postupku i zabrane liječniku obavljanje poslovne aktivnosti, odnosno da ga odmah udalje s radnog mjesta.

“Kako bi se ženama koje u javnoj bolnici ostvaruju pravo na zdravstvenu uslugu zajamčila osnovna sigurnost, a to je da neće biti silovane prilikom ginekološkog pregleda, vjerojatno i najosjetljivijeg medicinskog postupka”, poručile su.

Nepravomoćna presuda za silovanje Županijskog suda u Osijeku protiv Zlatka Topolovca donesena je 8. veljače, no unatoč tome, on još radi na osječkoj ginekologiji, zbog čega su zgražanje i zahtjeve za udaljavanjem s radnog mjesta tražile brojne udruge.

Iz resornog ministarstva potvrdili su da je Topolovec i dalje u radnom odnosu s KBC-om Osijek, ali da sada radi uz prisutnost još jednog člana tima.

“Privremenu mjeru udaljavanja s radnog mjesta teoretski je mogao naložiti jedino Sud ili Komora ako je imala predmet u razmatranju, za što nemamo službenu informaciju”, poručili su iz Ministarstva zdravstva očitujući se posljednjih dana na ovaj slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!