FOTO, VIDEO / Uspješno riješena serija krađa dijelova sa 100 vozila, uhićena dva muškarca

Vijesti 11. srp 202413:32 0 komentara
Krađa dijelova vozila
PU splitsko-dalmatinska

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinska od 02. srpnja 2024.godine intenzivno su provodili kriminalističko istraživanje vezano uz nekoliko događaja krađe dijelova s vozila na području Splitsko-dalmatinske županije. Jučer su na području Makarske uhićena dva strana državljanina za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje dvanaest kaznenih dijela, izvijestila je policija.

U noći 02./03 srpnja na području Splita na dvije lokacije upotrebnom tjelesne snage i podesnog alata s većeg broja osobnih vozila koja su bila smještena uz auto kuće otuđene su velike količine dijelova čija je materijalna vrijednost iznosila oko 45 tisuća eura. Nakon toga u periodu od 03. do 10.srpnja 2024.godine evidentirali smo krađe auto dijelova s velikog broja osobnih vozila na području Splita, Mimica, Nemira, Omiša, Baške Vode, Tučepa i Makarske.

Krađa dijelova vozila
PU splitsko-dalmatinska

Tijekom intenzivnog kriminalističkog istraživanja u kojem su sudjelovali policijski službenici Službe općeg kriminaliteta, Kriminalističko obavještajne službe, Prve policijske postaje Split, Druge policijske postaje Split, Policijske postaje Omiš i Policijske postaje Makarska, obavljen je veliki broj mjera i radnji i operativnim radom na terenu prikupljene su ključne informacije koje su potvrđene provedenom analitikom. Posvećenost policijskih službenika i želja za zaustavljanjem niza krađa, te pronalaska počinitelja rezultirala je time da su jučer na području Makarske pronađena i uhićena dva muškarca, državljana Poljske koji su bili smješteni u Makarskoj, a za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su zajednički i dogovorno krali dijelove s vozila.

Krađa dijelova vozila
PU splitsko-dalmatinska

U vozilu kojeg koriste i apartmanu pretragom koja je provedena temeljem naloga suda pronađena je velika količina različitih auto dijelova: ogledala s retrovizora, ukrasne kape kotača, upravljački uređaji sa softverom za automatsku regulaciju razmaka i senzor radara, rešetke dovoda zraka, prednji znakovi vozila, radarske senzore, brisače. Tijekom pretrage stana i vozila pronađen je i alat, te kape i marame kojima su se maskirali. Na mjesta događaja dolazili su osobnim vozilom biciklima i pješice. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su za vrijeme boravka u Makarskoj otuđili električni romobil. Također, utvrđeno je da je 32-godišnjak na vozilo koje su koristili postavio krivotvorene registarske oznake i postoji sumnja da je navedeno vozilo kojeg su koristili otuđeno.

Dijelove su otuđili s 107 vozila, a materijalna šteta, odnosno vrijednost otuđenih dijelova procjenjuje se na oko 150 tisuća eura.

Krađa dijelova vozila
PU splitsko-dalmatinska

Namjera je očito bila preprodaja dijelova na „crnom tržištu“ u cilju ostvarenja zarade.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su izradili elektronički uređaj koji služi kao sredstvo za provaljivanje koji je tijekom pretrage pronađen, te da su na području Makarske 07. srpnja 2024.godine iz trgovine otuđili električni romobil. Nadalje, 32-godišnjak je na vozilo marke BMW postavio ne pripadajuće registarske oznake Republike Poljske.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 29-godišnjak i 32-godišnjak ostvarili obilježja devet kaznenih dijela Krađa iz čl. 228. st.3, u svezi s člankom 52 ( produženo djelo) . Kaznenog zakona, kazneno djelo Krađa iz čl. 228.st.1, kazneno djelo „Izrada i nabavljanje oružja i sredstava namijenjenih počinjenju kaznenog djela“ iz čl. 330. st.2., a 32-godišnjak i kazneno djelo Krivotvorenje isprave.

Nakon dovršenog istraživanja danas će uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku, navela je policija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!