Fuchs apelira na roditelje da pošalju djecu u školu: Vidjet ćemo tko je eventualno zakazao

Vijesti 10. lis 202418:43 1 komentar
Pexels / Ilustracija

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak vezano za slučaj učenika 4. razreda da iz Zagreba koji je zbog neprimjerenog ponašanja premješten u novu školu, no ondje cijeli razred već pet dana bojkotira nastavu - da jamči normalno odvijanje nastavnog procesa i sigurnost djece u školi.

Dječak ima pomoćnika u nastavi

“Ja sad jedino mogu apelirati na sve roditelje da upute djecu u školu i jamčiti normalno odvijanje nastavnog procesa. Poduzeli smo sve što je u nadležnosti Ministarstva kako bismo to osigurali” izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs, nakon sjednice Vlade komentirajući tu situaciju.

Napomenuo je kako dijete, tj. problematični učenik četvrtog razreda zagrebačke škole, ima posebnog pomoćnika u nastavi, istaknuvši da je škola koju on pohađa dobro opremljena stručnim kadrom te dodatno osigurava još jednu osobu koja će pomagati u nadzoru.

Ministar Fuchs je rekao i kako daljnji postupci koji se odnose na taj slučaj, nisu u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te pozvao na poštivanje određenih principa i djelovanja sukladno protokolima i propisima.

Ukoliko roditelji, unatoč ministrovoj zamolbi, ne vrate djecu na nastavu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ne izriče nikakve sankcije, niti je zakonom predviđeno da sankcioniraju učenike i roditelje.

“Mi možemo djelovati na osnovu prosvjetnih inspekcijskih tijela, odnosno prosvjetne inspekcije kada je u pitanju rad, postupanje i odvijanje djelatnosti u samoj školi od strane djelatnika neke škole”, istaknuo je ministar.

Osvrnuo se i na reakcije roditelja nakon što je njihov bunt i neslanje djece na nastavu, u jednom kontekstu, nazvao “balvan revolucijom”.

“Moja izjava je bila ishitrena na neki način, ali ponukana nečim što nitko drugi nije prenio, a radi se o tome kako je bilo rečeno da će roditelji blokirati cestu oko škola. Moja asocijacija je išla prema tome”, rekao je ministar Fuchs.

Ali, ako će to vratiti djecu u školu, ja se ispričavam, dodao je.

Vidjet ćemo tko je zakazao

Istaknuo je da sličnih problema s djecom koja ometaju nastavu u obrazovnom sustavu ima puno, te ih Ministarstvo rješava gotovo svakodnevno.

“Ministarstvo ne djeluje u svakoj školi odmah u trenutku kada izbije nekakva nesuglasica ili neki sukob. Postoji čitava hijerarhija. Tko je u ovom slučaju eventualno zakazao, to ćemo tek vidjeti”, rekao je.

Na novinarski upit dobivaju li djeca, s obzirom na dugotrajne protokole i procedure u spornim situacijama, adekvatnu i brzu psihološku pomoć, koja je potrebna žrtvama nasilja ili problematičnoj djeci, ministar Fuchs je podsjetio da sve škole iznad 300 učenika imaju zaposlene psihologe.

“S druge strane, postoje naravno i timovi u kriznim situacijama za pružanje potpore, upravo i u ovom smislu pružanja psihološke pomoći koji onda na zahtjev škole izlaze na teren”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare