Analitičar: “Očito je kako Selak Raspudić ima ulogu kakvu je imao Škoro”

Vijesti 25. ruj 202421:14 0 komentara

Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je N1 studiju kod Ilije Jandrića gdje je komentirao posljednja uhićenja HDZ-ovih dužnosnika, ali i predsjedničke izbore.

Gjenero kaže da ne može sa sigurnošću reći je li uhićenim dužnosnicima dojavljeno da će postupati protiv njih s obzirom da su dali ostavke netom prije uhićenja.

“Racionalan potez”

“To je racionalan potez jer kada podnesete ostavku, opasnost od ponavljanja djela više nije razlog za određivanje za pritvora. Ne vjerujem da je bilo pritiska tipa – ti moraš podnijeti ostavku. Kako su oni saznali za istragu teško je reći”, naveo je.

“Posebno je zanimljiv slučaj Josipa Škorića iz Hrvatskih cesta (HC). Puno je manje težak slučaj gradonačelnika Otoka Josipa Šarića. S obzirom da su istražitelji ušli u gradske prostorije on je mogao znati da se nešto događa”, rekao je.

Napominje da je kod Škorića drugačija situacija jer je mjesec dana ranije iznenada reagirao. “Ne znam je li dobio informaciju na osnovu toga što je istraga počela u HC-u ili je dobio mig izvana”, dodao je.

“Nitko nije ugrozio Milanovića”

Oporba traži istragu o curenju informacija o istragama, a Gjenero kaže da opozicija to mora raditi. “Ovo nije nikakva protu-sustavna akcija, to je normalno ponašanje opozicije”, smatra.

Kandidat HDZ-a za predsjednika RH, Dragan Primorac je oštro reagirao i izjavu da mu se to gadi. “Korupciju ne može spriječiti jedan zakonski akt i to je i njemu jasno. Hrvatskoj nedostaje svijest o tome da je korupcija strukturalni problem društva. Zbog toga je potrebno sustavno provoditi mjere nulte tolerancije prema korupciji”, rekao je.

Smatra da je predkampanja za predsjedničke izbore na nižoj razini nego se očekivalo i da nitko nije ozbiljno ugrozio poziciju Zorana Milanovića.

“Ne čini mi se da je Primorac definirao alternativne politike koje bi sanirale Milanovićeve propuste, a ono što je za njega opasno, čini mi da nije osigurao čvrstu potporu unutar HDZ-a kakvo je imala Kolinda Grabar Kitarović prije 10 godina”, naveo je Gjenero.

Selak Raspudić poput Škore

Premijer Andrej Plenković je i predsjedničku kandidatkinju Mariju Selak Raspudić nazvao Marijom Selak Milanović.

“Čini mi se da je očito kako Selak Raspudić ima ulogu kakvu je odigrao Škoro prije pet godina koji sigurno nije bio u dosluhu s Milanovićem, što za Selak Raspudić ne možemo biti sigurni”, rekao je navodeći da je njezin suprug Nino Raspudić sudjelovao u pripremi ustavnog udara Milanovića u travnju ove godine.

“On je sudjelovao u pripremi tog poteza i imao je kombinacije i obaveze preuzimanja nekih koalicijskih obveze pa je, nakon što je sve propalo, u vlastitoj stranci morao podnijeti ostavku”, tvrdi Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!