Glavni ravnatelj DHMZ-a: Metoda tretiranja oblaka jodidom daje lažnu nadu građanima

Vijesti 05. lip 202410:57 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler javio se uživo s predstavljanja EU projekta Clim4Cast u emisiju Novi dan gdje je razgovarao s našom Natašom Vidaković o ciljevima projekta i o efikasnim metodama borbe protiv tuče nakon vijesti da smo jedina država u EU koja je zakonski obvezana "zasijavati" oblake srebrnim jodidom.

Na početku javljanja ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je nešto više o samom projektu:

“Cilj EU projekta Clim4Cast je da države središnje Europe (Poljska, Češka, Austrija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Njemačka) razvijaju alate za predviđanje tri specifične pojave – toplinskih valova, suša i požara. Vrlo su rijetki sustavi koji prognoziraju sva tri fenomena. Oni u kombinaciji rade pritisak na mnoge naše sustave – i na vodoopskrbu, i na poljoprivredu, i na obranu od požara, i na zdravstveni sustav.”

N1

“Zasad smo najslabiji i gdje će nam ovaj sustav najviše pomoći je prognoza suše”, rekao je Güttler i dodao još jedan od ciljeva: “Sustav ujedno predviđa bolju komunikaciju s drugim institucijama, poput onih iz zdravstva”.

“Nadamo se da ćemo do 2026., do kad je u tijeku ovaj projekt uspjeti pojačati kapacitete DHMZ-a”.

“Upravo su sustavi za prognozu i rana upozorenja jedna od metoda prilagodbe na klimatske promjene”, objasnio je glavni ravnatelj DHMZ-a.

“Ono što je bitno je, da su ovi fenomeni iako su se oduvijek događali sada češći, intenzivniji i štetniji.”

Na pitanje jesmo li jedini u EU koji imaju zakonsku obvezu oblake prskaju srebrnim jodidom, Güttler je odgovorio:

“Tuča je jedan od elemenata pražnjenja atmosfere i kada se ona dogodi iako pada na malom području ima katastrofalne posljedice kao što smo vidjeli neki dan u Iloku“.

“Što se tiče protugradne obrane, u Hrvatskoj postoji zakon o obrani od tuče koji predviđa zasijavanje oblaka srebrnim jodidom. DHMZ je jedina služba koja ima tu zakonsku obvezu, u drugima su to privatna udruženja, agencije i slično. Mi smo u tom smislu izuzetak s obzirom da je Sabor donio taj zakon.”

“Zasijavamo srebrnim jodidom pomoću generatora i činit ćemo to dalje. Ako se pokaže da je ona štetna, naša je dužnost da o tome obavijestimo ograđane.”

“Preporuka svjetske meteorološke organizacije, razmišljanja u DHMZ-u i moja osobna preporuka je da je ta metoda neučinkovita i da daje lažnu nadu našim građanima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!