Helikopterom Black Hawk prevezeno srce iz Zadra do Zagreba

Vijesti 08. ruj 202410:23 0 komentara
Black Hawk
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Riječ je o drugoj akciji hitnog medicinskog prijevoza transplantacijskog tima helikopterom HRZ-a ovaj tjedan.

Letačka posada iz sastava 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Black Hawk UH-60M bila je danas 7. rujna 2024. u poslijepodnevnim satima angažirana u hitnom medicinskom prijevozu transplantacijskog medicinskog tima i transplantacijskog organa (srca) od Zadra do Zagreba.

Na poziv transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva, posada helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva obavila je prijevoz transplantacijskog tima s polijetanjem u ranim poslijepodnevnim satima iz vojarne u Lučkom do Zadra te od Zadra do helidroma Kliničke bolnice Dubrava.

Transplantacija srca provedena je u KBC Zagreb koju je vodio kardiokirurški tim KBC-a Zagreb.

“Ponosni smo što smo dali doprinos spašavanju ljudskog života”

“Posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je drugi put helikopterom Black Hawk UH-60M unutar tjedan dana odradila let prijevoza srca. Zajedno s četveročlanim medicinskim timom koji je stigao na Lučko, poletjeli smo u Zadar u 13:30 sati, gdje je medicinski tim otišao na operaciju, a mi smo čekali u pripravnosti.

Na helidrom KB Dubrava sletjeli smo u 20:07 sati zajedno s transplantacijskim timom i organom, u nadi da je naš prijevoz još jednom dao svoj doprinos spašavanju ljudskog života. Ovakve zadaće nam uvijek daju poseban osjećaj ispunjenosti, ponosa i sreće. Sada idemo na odmor, a druga posada je već spremna odraditi istu zadaću kada god zatreba”, ispričao je svoje dojmove jedan od članova posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s današnje zadaće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!