HGSS upozorio: “Nedavno smo spašavali osobu koja se otrovala ovom biljkom, pročitajte ovo i naučite”

Vijesti 02. lis 202412:04 0 komentara
biljka mrazovac
HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja izvijestila je kako su nedavno spašavali osobu koja se otrovala biljkom mrazovac, pa su javnost odlučili informirati o ovoj biljci i pojasniti zašto je tako otrovna.

“Pročitajte naše upute i naučite prepoznati ovu biljku i simptome koje uzrokuje. Biljka mrazovac, lat. (Colchicum autumnale) višegodišnja je zeljasta biljka, visoka 20 – 45 cm, zelenih je listova i cvjeta od kolovoza do studenog, sada po toplijem vremenu i duže.

Radi cvijeta koji je sličan šafranu još se naziva: jesenji šafran, jesenski mrazovac, kaćunak, biljni arsenik ili mrazova sestrica. U svim dijelovima biljke nalazi se kolhicin, koji je uzrok trovanja mrazovcem. Najviše slučajeva trovanja bilježi se u proljetne mjesece, kada je doba branja listova jestivog medvjeđeg luka (srijemuš, lat. Allium ursinum), kojem je list mrazovca sličan te tada dolazi do slučajnih otrovanja.

Otrovanje se bilježi u dva vala – 0,5 – 2 h do 12 h nakon unosa (ovisno o unesenoj količini otrova), te nakon 24-72 h nakon unosa. Simptomi su generalni te uključuju: mučninu, povraćanje, bol u trbuhu, proljevaste stolice. U drugoj fazi javljaju se multiorganska zatajenja: srčano zatajenje, aritmije, zatajenje bubrega i jetre, respiratorni distres, te na kraju nastupa smrt ako se ne liječi otrovanje.

U slučaju berbe medvjeđeg luka, savjet: obavezno se prije upoznati s izgledom biljke, te brati list po list – listovi mrazovca rastu u spiralnom kupu dok medvjeđeg luka pojedinačno izlaze iz zemlje. Štogod je sumnjivo ne brati, a pogotovo ne konzumirati! Za svaku pojavu simptoma uvijek zovite 112!”, poručili su iz HGSS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!