Hoće li biti poplava u Hrvatskoj? Evo što kaže direktor Hrvatskih voda

Vijesti 15. ruj 202422:14 0 komentara
Austrija poplave
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da je stanje na rijekama u Hrvatskoj posve normalno, uglavnom su u koritima i ne prijete nasipima, ali pozornost treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dijela zbog kojih se idućih dana očekuju izuzetno visoki vodostaji.

Protoci su negdje čak i duplo manji, primjerice Mure i Drave, u odnosu na situacije iz kolovoza prošle godine, rekao je Đuroković u Dnevniku HTV-a, govoreći o situaciji u Europi s poplavama i mogućim posljedicama za našu zemlju.

Pozornost, kazao je, treba obratiti na uzvodni sliv dunavskog dijela. To su Austrija, Slovačka, dio Češke i Mađarska, gdje još padaju određene količine kiše i dotoci idu prema svojim slivovima i Dunavu pa prognoze nisu u potpunosti vjerodostojne.

Od mađarskih kolega doznao je da idu prema drugom najvećem u povijesti vodnom valu rijeke Dunav, što bi mogao biti scenarij iz 2013. godine kad je, primjerice u Budimpešti došlo do novog rekorda po pitanju vodostaja i kad je Hrvatska bila blizu rekorda.

Od tada su, kaže Đuroković, nasipi u vrlo urednom stanju.

“Sada je vodostaj na ulaznom profilu u Batini na oko +140 centimetara ali u idućim danima doći će do porasta Dunava od šest metara, što je vrlo ozbiljan vodostaj i na razini je višoj od sedam tisuća kubika”, rekao je Đuroković.

Zbog toga se, dodao je, ništa ne smije prepustiti slučaju te imaju 7 do 10 dana za pripremiti se, što već i čine.

Ustvrdio je da je zasad najvažnije razmjenjivati informacije s kolegama i pratiti prognoze. “Spremni smo po pitanju materijala i zaliha kao i uvijek. Hrvatska će se organizirati svim svojim snagama da se odupre takvim vodnim valovima”, istaknuo je.

Vikendaše na području Zelenog otoka u Batini koji su navikli na neki način živjeti s Dunavom upozorio je da će razina premašiti vodostaj iz lipnja ove godine kad je bilo +642 centimetra.

“Ovo vjerojatno ide preko +700 centimetara i prema izvanrednim mjerama obrane od poplava. U tim uvjetima treba na vrijeme svoju imovinu podići na više dijelove kuća te izaći iz tih prostora, ako tamo nekoga ima. Isto je i na rijeci Vučici”, rekao je Đuraković.

U idućih 7 do 10 dana imat ćemo izuzetno visoke vodostaje, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!