Hrvatski grad na obali pretekao Dubrovnik: Kako im je to uspjelo?

Vijesti 21. lip 202408:32 0 komentara
Hrvatski grad na obali pretekao Dubrovnik po rezultatima. Kako im je to uspjelo?
N1

Prvak u povećanju broja noćenja u odnosu na prošlu godinu ipak je Zadar u kojemu se bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast.

Dubrovnik, kao najpoznatija hrvatska turistička destinacija, nikada prije nije došao do milijuntog noćenja. A Zadar, u postotnom povećanju predsezonskog rasta pretekao je čak i Dubrovnik. Zahvaljujući cruiserima, ali i niskotarifnoj kompaniji koja leti i za Dubrovnik, biser hrvatskog juga mjesecima je već pun turista koji su došli ciljano ili su na proputovanju, piše Net.hr.

Zadar ima gotovo pola milijuna noćenja

U odnosu na prošlu godinu Zadar bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast. Čak 26 posto. “U Zadru sam trenutačno zbog Hideout festivala na Pagu idućeg vikenda. Ići ću na sjeverne otoke, Dugi otok i na još neka mjesta. Za sada uživam”, kaže Britanac Rob, koji u nekom od idućih posjeta Hrvatskoj planira vidjeti i čuveni Dubrovnik, a Poljakinja Jana s dečkom ga je obišla prije dvije godine:

“Ovaj smo put odlučili posjetiti Zadar jer smo imali direktan let u destinaciju. Želimo vidjeti plaže, malo više saznati o sjevernodalmatinskoj kulturi, probati kuhinju, uživati u suncu i moru”.

Zadarski veliki rast, pogotovo u travnju i svibnju, može se zahvaliti i većem brojem letova koji su ove godine krenuli i ranije nego inače – napominje direktorica TZ-a Grada Zadra Iva Bencun: “To nam je vrlo dobrodošlo zato što se radi o mjesecima van špice i to je na tragu onoga što želimo postići. Nekakav kontinuitet u smislu posjećenosti, u smislu raspoređenosti kroz cijelu godinu, u smislu financijskih rezultata koji su jako bitni svim pružateljima usluga.”

Braća koja su ove godine otvorila restoran u staroj zadarskoj jezgri imaju i veliki broj domaćih gostiju. “Predsezona je bila izvrsna. Znači, četvrti mjesec, peti mjesec, nemam riječi. Zbilja veliki obrtaj ljudi, velika količina ljudi koja je vidljiva na ulicama, a tako i kod nas u restoranu”, kaže suvlasnik restorana kraj Crkve Sv. Šime Tomislav Began, a njegov poznatiji brat Saša upravo priprema jelo za goste kojih ne nedostaje na ručku ni na sparnih 36 stupnjeva Celzijevih.

Početak lipnja donio je ipak blagi pad u Zadru jer su Nijemci, kao inače najbrojniji gosti, odlučili ostati kotkuće i uživati u domaćinstvu EURA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!