Hrvatski sabor u utorak o prijevozu u cestovnom prometu i istražnom povjerenstvu o covidu

Vijesti 24. lip 202414:31 1 komentar
Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski sabor u utorak nastavlja rad raspravom o vladinom prijedlogu izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i o prijedlogu 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera i drugih institucija za vrijeme pandemije Covida.

Izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu predlaže se ograničenje trajanja korištenja unajmljenih vozila koja su registrirana i stavljena u promet u drugoj državi na najviše dva uzastopna mjeseca nakon čega ga je potrebno registrirati po nacionalnim propisima.

Također, ograničava se broj unajmljenih vozila na maksimalno 25 posto u ukupnom broju vozila kojima se obavlja djelatnost te se ujedno ograničava korištenje takvih vozila za prijevoz za vlastite potrebe.

Prijedlogom se pojednostavljuje postupak usklađivanja voznih redova javnog linijskog prijevoza putnika u unutarnjem cestovnom prometu, te uređuje obavljanje djelatnosti automatiziranog cestovnog prijevoza putnika.

Omogućava se i obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika, odnosno kabotaža temeljem EU dozvola.

Zastupnici će potom raspraviti i prijedlog 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije Covida-19.

Cilj povjerenstva bio bi utvrditi sve eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije, kao i sve okolnosti nabave cjepiva i razloge donošenja odluka Vlade kojima je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi i proglašena tajnom.

Također bi se istraživalo na temelju kojih znanstvenih spoznaja je Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku epidemije, odluku o prebacivanju škola na online nastavu i koje su institucije procjenjivale količine cjepiva koje treba nabaviti.

Inicijativu o osnivanju istražnog povjerenstva pokrenuo je Most, a potpisima podržali zastupnici Hrvatskih suverenista i stranke Pravo i pravda, kao i nezavisni Josip Jurčević, Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić. Inicijativu su podržali i neki zastupnici s lijevog spektra, Anka Mrak Taritaš (GLAS) , Marijana Puljak i Viktorija Knežević (Centar), Dalija Orešković (DOSIP) i Ivica Baksa (NPS).

Do kraja tjedna Sabor će raspraviti još šest točaka, među kojima u srijedu prijedlog zakona o provedbi europske uredbe o tržištima kriptoimovine kojoj je cilj zaštita ulagatelja, uspostavljanje regulatornog okvira, kao i nadzor nad izdavanjem kriptoimovine i pružanjem takvih usluga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare