HZJZ objavio upozorenje na toplinske valove. Ovi su gradovi najugroženiji

Vijesti 09. srp 202409:36 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL / HZJZ

Toplinski val nastavit će se i u ostatku tjedna. Tako nas i u utorak očekuje pretežno sunčano i vruće.

Najviša dnevna temperatura većinom će biti između 31 i 36 °C, navodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Osim visokih dnevnih temperature treba računati i na vrlo tzv. tropske noći koje će mnogima otežavati san. To znači da noći neće biti ugodne za dobar i kvalitetan odmor, osobito duž obale, što mnogima može utjecati na raspoloženje i radnu učinkovitost tijekom dana, upozorava DHMZ.

Gradovi na udaru vrućine

Vrućina meteoropatima i kroničnim bolesnicima može uzrokovati dodatne zdravstvene tegobe pa im se savjetuje pridržavanje uputa liječnika.

Zbog visokih temperatura za pojedina je područja upaljeno narančasto i crveno upozorenje. Najgore će biti uz obalo, odnosno u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a za vikend je upaljen i najviši stupanj upozorenja za Zagreb, Osijek i Karlovac.

HZJZ upozorenje za toplotne udare
HZJZ

Zaštita od vrućina

Stoga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) navode kako se važno držati pratite naputke za zaštitu od vrućina.

Jedan od načina da se zaštite jest da rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, točnije negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi i jedite češće male i što tekućije obroke.

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Sve ostale preporuke za zaštitu od vrućina HZJZ-a pronađite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!