HZZO: Doplata za lijekove ovisi o farmaceutima, a ne o nama

Vijesti 21. kol 202409:39 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Za povećanje troška nekog lijeka za pacijenta nije kriv državni osiguravatelj, nego farmaceutske tvrtke, proizlazi iz očitovanja HZZO-a.

Postupak usklađivanja cijena lijekova provodi se transparentno i njime se osiguranicima nastoji osigurati maksimalan opseg prava na zdravstvenu zaštitu, tvrde u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon što su ih dijabetičke udruge prozvale za netransparentnost u postupku terapijskog referenciranja cijena lijekova i izrazile bojazan od poskupljivanja postojećih terapija. Za eventualno povećanje troška nekog lijeka za pacijenta, proizlazi iz njihovog očitovanja, nije kriv državni osiguravatelj, nego farmaceutske tvrtke, prenosi Novi list.

Postupak usklađivanja cijena

“Stavljanje lijekova na listu lijekova i način utvrđivanja cijena lijekova koji se nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova propisan je Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a, načinu utvrđivanja cijena lijekova koje će plaćati HZZO te načinu izvještavanja o njima, a koje donosi ministar nadležan za zdravstvo. Za lijekove koji se nalaze na listama lijekova i koji se propisuju na recept HZZO-a, HZZO je obvezan provesti usklađivanje cijena lijekova. Postupak usklađivanja cijena lijekova provodi se kroz referentne terapijske skupine i podskupine. U tom postupku se utvrđuje razina cijene koju će za pojedini lijek plaćati HZZO, odnosno referentna cijena lijeka”, objašnjavaju u HZZO-u postupak usklađivanja cijena lijekova kojeg se pacijenti pribojavaju.

“Farmaceutska industrija, odnosno nositelji odobrenja za pojedini lijek, imaju mogućnost očitovati se prihvaćaju li ili ne predloženu referentnu cijenu lijeka. Na temelju njihovog očitovanja, lijekovi se razvrstavaju na Osnovnu listu lijekova ili na Dopunsku listu lijekova”, tumače u HZZO-u. Na Osnovnu listu lijekova se stavljaju oni lijekovi za koje su farmaceutske tvrtke prihvatile referentnu cijenu, što znači da će HZZO za njih u cijelosti snositi trošak lijeka, a na Dopunsku listu lijekova se stavljaju oni lijekovi za koje nositelji odobrenja nisu prihvatili referentnu cijenu. Takvim lijekovima HZZO iz svog proračuna pokriva iznos koji je utvrđen kao referentna cijena, što znači da ostatak plaćaju pacijenti.

“Za lijekove uvrštene na Dopunsku listu utvrđuje se iznos participacije koji plaća osigurana osoba pri izdavanju lijeka, a koji predstavlja razliku između iznosa originalne cijene lijeka, koji predlaže nositelj odobrenja, i iznosa utvrđenog kao referentna cijena lijeka, koji plaća HZZO,” poručuju. Tvrde, također, da sve postupke usklađivanja cijena lijekova HZZO provodi »na transparentan način te nastoji kroz propisane postupke svojim osiguranicima osigurati maksimalni opseg prava na zdravstvenu zaštitu vodeći računa podjednako o svim oblicima zdravstvene zaštite u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!