Jandroković: Svijet je drugačiji i lošiji nego prije, suradnja država je ključna

Vijesti 28. lip 202412:03 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Današnji političari trebaju se zapitati je li moguće da će oni biti ta generacija koja će uništiti svijet kakav poznajemo, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandrović u petak na otvaranju Dubrovnik Foruma.

Sedamnaesto izdanje tog skupa održava se u petak i subotu u Dubrovniku, a na njega stižu uglednici iz cijelog svijeta, uključujući odlazećeg šefa europske diplomacije Josepa Borrella, niz ministara vanjskih poslova, visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta te predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u uvodu rekao je da se skup održava u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima.

“Nije slučajnost da se okupljamo u Dubrovniku”, rekao je hrvatski šef diplomacije, navodeći da je riječ o gradu koji simbolizira otvorenost te je most između različitih kultura koji je kroz povijest spajao trgovce i pomorce iz cijelog svijeta. Dubrovačka Republika bila je i jedna od prvih koja je abolirala ropstvo 1418. godine, a njezin moto bio je “libertas”, istaknuo je Grlić Radman.

Jandroković je u uvodnom govoru rekao kako je Dubrovnik Forum na proteklim izdanjima imao pozitivnije teme, poput proširenja EU-a i NATO-a, a kako se danas počelo govoriti o svjetskom ratu.

“Danas govorimo o globalnom ratnom sukobu, praktički o svjetskom ratu, o korištenju nuklearnog oružja kao realnoj mogućnosti”, kazao je predsjednik Sabora, naglasivši da je to prije nekoliko godina “izgledalo kao znanstvena fantastika”.

“Kao ljudi koji se bave politikom, a ovdje nas ima iz malih i velikih zemalja, trebamo si postaviti pitanje je li moguće da ćemo mi biti generacija koja će uništiti svijet kakav poznajemo.”

Jandroković je rekao da je današnji svijet drugačiji te lošiji nego prije, te da je stoga ključna suradnja država kako bi se “kroz dijalog došlo do stabilnijeg svijeta” za buduće generacije.

“Rat je najgore što nam se može dogoditi”, zaključio je.

Međunarodni skup u Dubrovniku ove se godine održava pod sloganom ‘Opasni tjesnaci i sigurni prolazi’. U najavi foruma navode se krize koje trenutno pogađaju svijet, uz zaključak kako se ne smije podcijeniti rizik od šire konfrontacije.

U južni hrvatski grad, između ostalih, stižu i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Najavljen je dolazak povjerenika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pomoćnika američkog državnog tajnika zaduženog za europska i euroazijska pitanja Jamesa O’Briena te predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Na forum bi trebali stići i međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt, ministri vanjskih poslova Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Sjeverne Makedonije, pa i ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba.

Najavljen je dolazak i glavne tajnice Vijeća Europe na odlasku Marije Pejčinović Burić, dosadašnje povjerenice EK-a Dubravke Šuice, novih i starih eurozastupnika Željane Zovko, Davora Ive Stiera i Stephena Bartulice.

Skup koji se održava u petak i u subotu podijeljen je na niz panela. Razgovarat će se o NATO-u, razminiranju Ukrajine, boljem povezivanju zapada i globalnog juga, inicijativi Triju mora, sigurnosti opskrbnih lanaca, budućnosti Europe, zapadnom Balkanu i Africi i drugim temama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!