Kad će HERA donijeti odluku o cijeni plina? Evo što nam kažu u Ministarstvu

Ekonomija 21. kol 202418:08 0 komentara

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako se očekuje odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o cijeni plina te izrazio nadu da će to biti što prije kako bi građani mogli odlučiti hoće li im dobavljač biti Gradska plinara Zagreb opskrba ili Međimurje-plin. Uistinu, što se toliko čeka?

Vlada je najavila da će i dalje u određenoj mjeri sufinancirati cijenu plina za građane, no još uvijek se ne zna u kojoj. Čeka se da HERA odluči o cijeni plina po određenoj metodologiji te da Vlada odluči koliko će subvencionirati cijenu plina za građane.

Evo što su na tu temu odgovorili za N1 iz Ministarstva gospodarstva:

“Vlada Republike Hrvatske uskoro će razmotriti iduće korake u vezi s reguliranom cijenom električne energije i plina u obvezi javne usluge, s obzirom na to da postojeći režim ističe 30. rujna. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) pravovremeno će i u skladu s pozitivnim propisima, objaviti svoje odluke, a sve s ciljem pravovremenog informiranja građana o novim tarifama i cijenama plina u opskrbi javne usluge.

Građani grada Zagreba, ali i drugih gradova i mjesta na pojedinom distribucijskom sustavu, u svakom trenutku po vlastitoj odluci mogu promijeniti opskrbljivača, a ako to ne žele učiniti bit će opskrbljeni od strane opskrbljivača u obvezi javne usluge na tom distribucijskom području. Takav postupak prelaska na opskrbu u javnoj usluzi kod drugog opskrbljivača u obvezi javne usluge od 1. listopada je automatski i kupac kategorije kućanstvo ne mora ništa dodatno poduzimati.

Ukoliko se kupac kategorije kućanstvo odluči za tržišnog opskrbljivača u trenutku kada to odluči, važno je da od strane tržišnog opskrbljivača dobiju jasnu informaciju po kojoj će im se točnoj tržišnoj cijeni i u kojem vremenskom razdoblju prodavati plin po tako definiranoj nepromjenjivoj cijeni.

Nadalje, Ministarstvo gospodarstva radi na pripremi javnog poziva za izbor u Upravno Vijeće HERA, kojeg će sukladno čl. 23. st. 3. Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti (Narodne novine, br. 120/12, 68/18), objaviti u narednom razdoblju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!