Koliko koštaju kesteni? “Jeftinije ćete proći kupite li kilogram svinjetine”

Vijesti 30. ruj 202420:16 0 komentara
Kesteni
Igor Kralj/PIXSELL

Kilogram sljemenskih primjeraka na Dolcu je pet eura, a za istarske marone trebat ćete dodati još tri.

Zbog naglih promjena vremena i iznadprosječno visokih temperatura, ove su godine stigli nešto kasnije. A, unatoč tomu što su medije preplavile vijesti o “paprenim” cijenama kestena, na potražnju se, kažu prodavači, ne mogu žaliti, piše Večernji list.

“Svakodnevno na štandu nudim nekoliko kilograma. Nema ih još, tek su počeli dozrijevati, a usto je kraj mjeseca pa kupci nisu baš pri novcu. Ali, uglavnom se ne žale na cijenu, ima i onih koji za nju ni ne pitaju”, govori Nada Šušković, koja na Dolcu prodaje sljemenske kestene po cijeni od pet eura po kilogramu. Istarski maroni, koji su nešto krupniji, na tržnici u centru nude se pak za osam eura po kilogramu.

“Obožavam kestene, jedva sam čekao da stignu, a kako je sve poskupjelo, nisam ni mislio da neće i oni. I nigdje nisam vidio jeftinije od pet eura po kilogramu, što mi nije baš po volji, ali moram prihvatiti”, ističe Radomir Kadić.

Veće su cijene i pečenih kestena po gradu.

“Jako su poskupili u nabavi. Lani su stajali četiri do pet eura po kilogramu, a sada su po devet. Jeftinije ćete proći kupite li kilogram svinjetine”, kaže Fergap Memiši, koji ih već tri desetljeća nudi na križanju Jurišićeve i Kurelčeve. Cijene je u odnosu na lani, dodaje, morao malo podići pa se tako malom mjericom možete počastiti za 2,50 eura, velikom za četiri, a jumbo porcija stoji pet.

Isti je razlog, govori, na dizanje cijena natjerao i Hakika Ibraimija, jednog od najpoznatijih zagrebačkih kestenjara, koji ih peče na Cvjetnom trgu. Malu mjericu ondje ćete platiti pet eura, veliku sedam, a najveću osam. A po takvim se iznosima prodaju i na štandu u Ilici, na kojemu je, kao i na Cvjetnom, porasla i cijena kukuruza, i to oko 20 posto, pa se klip u pečenoj i kuhanoj varijanti nudi za tri eura, prenosi Večernji list.

“Znamo da je skupo, ali ne isplati se prodavati za manje”, objašnjavaju prodavači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!