Stručnjak o poruci Dragana Primorca: Šteta što je propustio ovu stvar

Vijesti 31. srp 202418:19 0 komentara
Sedak analizirao kandidaturu Dragana Primorca.
Slavko Midzor/PIXSELL

Kristijan Sedak, komunikacijski stručnjak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, komentirao je za N1 poruku kojom je Dragan Primorac potvrdio kandidaturu za predsjednika RH.

Kaže da je Primorac odabrao dobar ton za obraćanje građanima – formalan.

“Kvaliteta produkcije je besprijekorna. Poruka je snimljena u nekoliko navrata i dobro montirana s primjetnim prijelazima. Minimalistička i pomno odabrana scenografija dobro se uklapa u imidž budućeg predsjednika”, navodi Sedak.

“I odjeća je pomno odabrana, ne previše formalna za ove vruće dane koje većina građana provodi na, ili u mislima na, godišnji odmor. Primorac odaje dojam smirenog čovjeka koji je promislio o svakom aspektu kandidature i ne plaši se niti protukandidata niti kampanje niti posla predsjednika. Video ne apelira na emocije, ali je lagano potiče nadu i optimizam”, dodao je.

Ipak, Sedak navodi da je Primorac na trenutke bio neprirodan, dodajući da je imao umjetan naglasak kao da se obraća djeci.

“Djelomično je prenaglašena i ponavljajuća gestikulaciju pa uz, po meni, pogrešnu poziciju ruku dodatno izgleda kao da docira s visoka”, kazao nam je Sedak.

Ukazao je i po čemu ga je podsjetio na prvog predsjednika RH. “Ne mogu i ne primijetiti da me način na koji izgovara ‘Hrvatice i Hrvati’ neodoljivo podsjeća na prvog hrvatskog predsjednika.”

“Dao je i objašnjenje što ga je potaknulo na kandidaturu i zašto ga u politici nije bilo proteklih 15 godina”, navodi Sedak.

“Odaslao je puno distinkcijskih poruka – poruka koje jasno naglašavaju razliku između njega i Milanovića (kakav treba biti predsjednik, kako bi se trebao ponašati, koje su njegove ovlasti, što ili kako nije trebalo raditi)”, istaknuo je.

“Primorac govor započinje objašnjavajući zašto ga nije bilo i čime se bavio. Iznosi i razloge svoje kandidature. Vizija kandidata temelji se na ideji snažnog i sretnog naroda koji živi u zajedništvu. Želi izgraditi državu reda, pravde i prilika za sve građane, te uspostaviti čvrsta partnerstva s drugim državama. Naglašava važnost poštovanja i uvažavanja u javnom govoru, ističući pristojnost i dobrotu kao temeljne vrijednosti.

Objašnjava svoje razumijevanje uloge, ovlasti i autoriteta predsjednika. Uključio je i jake poruke (vojska je vječna kao i Hrvatska, najsnažniji čimbenik sigurnosti, zalaganje za životni standard) te poruke vizije (snažan i sretan narod, simbol zajedništva, država reda, pravde i prilika, partnerstvo s drugim državama). Spomenuo je sve što je važno njegovoj primarnoj ciljnoj skupini birača: hrvatske branitelje, povezanost s iseljenom Hrvatskom i Hrvate u Bosni i Hercegovini”, navodi dalje Sedak.

“Zanimljivo da HDZ nije nijednom spomenuo”

Međutim, komunikacijski stručnjak navodi da je puno toga bilo nabacano pa se izgubila preciznija struktura i jasna poruka. “Čini mi se da je u ovom trenutku dobro pogodio teme koje zanimaju građane. Dao je odgovor na pitanje – zašto bi on bio bolji predsjednik.”

“Neke su poruke toliko ogoljene od ideološkog i programskog sadržaja da kada ih se raščlani i ogoli ispada da “nema budućnosti bez složnog naroda”. Zanimljivo je Hrvatsku demokratsku zajednicu nije spomenuo niti jednom”, dodao je.

Sedak navodi da je ipak šteta što je Primorac propustio jednu stvar. “Šteta što je biračima propustio uputiti i poziv na akciju, npr. informaciju kako aktivno podržati njegovu kandidaturu. Žao mi je i što nije bolje iskorišten momentum medijskog interesa za tu kandidaturu jer su ju mediji potvrdili još prije nekoliko dana.
Brine me što je u cijelom videu, koji traje četiri minute, trepnuo gotovo tri puta.”

“Završava s jakom porukom koja zbog svoje neinventivnosti izgleda kao floskula: “Budućnost naše domovine ovisi isključivo o nama.””, zaključio je Sedak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!