HLK podržala izmjene zakona: Liječnike treba obavezno suspendirati do pravomoćnosti presude

Vijesti 20. ruj 202414:56 0 komentara
Bolnica
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) podržala je u petak zahtjeve za izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje bi obvezale ravnatelje bolnica da suspendiraju djelatnike s radnog mjesta do pravomoćnosti presude, u slučaju da ih se tereti za počinjenje određenih kaznenih djela.

“Ovim izmjenama zakona propisala bi se obveza ravnatelja zdravstvene ustanove da na temelju zakona, a prije pravomoćne presude, suspendira zdravstvenog djelatnika kojeg se tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, kaznena djela protiv spolne slobode ili kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece”, navodi su u priopćenju HLK-a.

Zakonske izmjene traže se kako se više ne bi ponovio slučaj iz KBC-a Osijek, gdje je ginekolog nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice nastavio raditi još sedam mjeseci nakon presude, da bi tek prije nekoliko dana dobio otkaz.

Iz HLK-a napominju da Državno odvjetništvo i sudovi imaju instrumente kojima mogu zaštiti pacijente od mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

“Taj instrument je tzv. mjera opreza zabrane obavljanja djelatnosti, koju su hrvatski sudovi do sada primijenili u nekoliko kaznenih postupaka. HLK će, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, sukladno zakonu, nakon donošenja mjere opreza privremeno suspendirati liječničku licencu”, poručili su.

Zdravstvene ustanove moraju biti mjesto nulte tolerancije na spolno nasilje, kao i na svako drugo nasilje, naglasila je HLK koja osuđuje svako kršenje zakona ili etičkih normi u obavljanju liječničkog posla.

“Svaki liječnik je u svojem zvanju dužan postupati sukladno pravilima i dostignućima medicinske struke, strogo pri tome poštujući zakone i propise te poštujući Kodeks medicinske etike i deontologije HLK-a. Odnos liječnika i pacijenta mora biti odnos povjerenja i svako suprotno postupanje je duboko neetično”, stoji u priopćenju HLK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!