Medicinske sestre na pregovorima nisu uspjele dogovoriti 10% povišice

Vijesti 21. tra 202308:12 0 komentara
Pexels / Photo by Anna Shvets

Nakon dogovora s liječnicima, 10 posto veće plaće traže i medicinske sestre i tehničari. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, i oni su spremni na štrajk. Danas su bili na pregovorima u Ministarstvu zdravstva.

Na sastanku s predstavnicima sindikata medicinskih sestara i tehničara bio je i ministar zdravstva Vili Beroš, potvrdio je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Kazao je da je sastanak bio kontruktivan i da je dosta dugo trajao.

Govoreći o zakonu o radnopravnom statusu kako liječnika, tako i sestara, kazao je da prvo što rade je zakon o plaćama u javnim i državnim službama. Potom će se rješavati zakon o radnopravnom statusu liječnika.

Odgovarajući na pitanje hoće li plaće medicinskim sestrama i tehničarima porasti za 10%, kazao je da “u ovom trenutku to sigurno neće”.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak kaže kako povećanje od 3 posto nije dizanje koeficijenta.

“Oni se moraju dići također minimalno 10 posto, zato što 3 posto nije dizanje. Tri posto je vraćanje koeficijenta na razinu iz 2013. godine kad nam je tadašnja vlada skinula svima 3 posto”, rekla je Prašnjak. Idući tjedan održat će, kaže, sastanak s tijelima sindikatima.

Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta kaže da je problem u startnom koeficijentu za medicinske sestre.

“Sad na ovoj uredbi, ići će povećanje od 3 do 5 posto. Problem je ta startna plaća ili startni koeficijent za medicinske sestre”, objasnila je Krpeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!