Milanović osudio događaje u Imotskom: Za ustaštvo nema mjesta u Hrvatskoj

Vijesti 07. kol 202416:49 6 komentara
Thompsonov koncert u Imotskom
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a, a što se sinoć moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tijekom jednog koncerta - nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj, poručio je predsjednik RH Zoran Milanović.

“Ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona”, napisao je Milanović na facebooku. On se time referirao na jučerašnji koncert u Imotskom gdje su nastupili Mate Bulić, Dražen Zečić i Marko Perković Thompson. Uoči koncerta na glavnom se trgu pjevala i ustaška pjesma ‘Evo zore, evo dana’, neki od okupljenih nosili su HOS-ove majice, uz njih su bile prisutne baklje i zastave s prvim bijelim poljem koje u svojem simbolu imaju “Za dom spremni”.

“Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti”, naveo je Milanović.

Istaknuo je i kako tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom. “Naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti”, stoji na kraju objave predsjednika republike Zorana Milanovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare