Milanović na “Branju grojzdja”: Tu priču prenašati s generacije na generaciju je naša obaveza

Vijesti 29. ruj 202415:24 0 komentara
Josip Mikacic/PIXSELL

U Pregradi je u nedjelju, u sklopu 54. manifestacije "Branje grojzdja", održana svečana povorka beračica i berača, a događaju je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Riječ je o manifestaciji koju organiziraju Grad Pregrada i Turistička zajednica Područja Srce Zagorja, a predstavlja tradicijske običaje i kulturu Hrvatskoga zagorja sa naglaskom na berbu i preradu grožđa.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je da se takvim manifestacijama pokazuje kultura i baština na koju su ponosni te istaknuo kako je najvažnije od svega da se to prenosi na mlade generacije.

“Dokle god se djeca uključuju u takve manifestacije, to nam je garancija da će se naša prava, starinska navada dalje zadržati na našim prostorima”, rekao je Kolar naglasivši da ga je na ovogodišnjoj manifestaciji “Branje grojzdja” posebno impresionirao broj djece koja su se uključila u razne programe.

Kolar kaže i da je branje grozdja svečanost u Zagorju.

“Ljudi su uvijek uživali u berbi, to je bilo uvijek bogato, zabavno i kad se nije imalo puno, za berbu je uvijek bilo. Tu priču prenašati s generacije na generaciju je zapravo naša obaveza” poručio je.

Krapinsko-zagorska županija je, kako je istaknuo Kolar, upravo zahvaljujući takvim manifestacijama, u posljednjih 15-ak godina postala najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, pokrovitelj te lokalno- tradicijske manifestacije koja njeguje tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja i održava se već više od pola stoljeća, prisustvovao je povorci i dodjeli nagrada najboljim beračicama i beračima. Potom je, u pratnji krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, gradonačelnika Pregrade i zastupnika u Europskom parlamentu Marka Vešligaja obišao Tradicijski sajam.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!