Hoće li šef policije, kažnjen zbog uzimanja naknada, presudu rušiti na Ustavnom sudu?

Vijesti 02. ruj 202421:23 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

N1 je nedavno objavio detalje pravomoćne presude Visokog upravnog suda prema kojoj je glavni ravnatelj policije Nikola Milina godinama uzimao naknade i nagrade što ih kao dužnosnik nije smio dobivati. Isplaćivane su mu kao visokorangiranom policijskom službeniku, no Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da to nije bilo zakonito. Naime, Milina je istovremeno i dužnosnik, pa nema pravo na nikakve dodatne isplate osim na plaću.

Kako je utvrdilo Povjerenstvo, a potvrdio Visoki upravni sud Milina je od 2017. do 2021. primio ukupno 5.800 tadašnjih kuna darova za djecu, 6.750 kuna božićnica i 5.500 kuna regresa. Tijekom postupka utvrđeno je i da je u 2022. nastavio dobivati te naknade koje mu kao dužnosniku nisu pripadale. Tako je primio još 753 kuna dara za dijete, 1.500 kuna regresa i 4.500 kuna jubilarne nagrade.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je novčanom kaznom od 600 eura, te opomenom.

Što na to kaže MUP?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tjednima je šutio o ovoj aferi izbjegavajući odgovoriti na upit N1 ima li nakon toga još uvijek povjerenja u ravnatelja policije. Nije odgovarao ni na pitanje planira li tražiti ravnatelja da vrati novac koji je nezakonito primio.

Sada je Božinović konačno odgovorio.

“Nikola Milina je ravnatelj u drugom mandatu. Hrvatska policija nikada nije imala ovakve rezultate kakve ima u njegovom mandatu. Što se tiče njegove plaće, on plaću prima po istoj osnovi po kojoj su ju primali i njegovi prethodnici”, kazao nam je Božinović prošli tjedan.

“Postupak nije okončan. Postoji i Ustavni sud”

Naveo je zatim da su svi glavni ravnatelji policije primali plaću kao i Milina od kada je donijet Zakon o državnim dužnosnicima.

“MUP će tražiti pojašnjenje njegovog statusa, odnosno statusa glavnog ravnatelja kao državnog dužnosnika, čim taj zakon bude došao na dnevni red”, uvjerava Božinović i dodaje: “Naše je uvjerenje da glavni ravnatelj policije mora imati status policijskog službenika, a ne državnog dužnosnika”.

Ministar je još rekao kako postupak protiv ravnatelja još nije okončan jer je Milina podnio žalbu.

“Postupak nije okončan. Postoji i Ustavni sud”, nadovezao se i Milina odbivši odgovoriti izravno je li podnio tužbu Ustavnom sudu.

“Milina nije sam sebi isplatio plaću”

“Milina nije sam sebi isplatio plaću i zato se žalio”, nastavio je ministar. “Plaću su mu odredile neke službe koje su određivale plaću i svim glavnim ravnateljima prije njega. Ne određujemo mi sami sebi plaću, već to rade stručne”, istaknuo je.

Iako je konačno progovorio o ovom slučaju ministar nije želio decidirano reći hoće li Milinu tražiti da vrati novac u državni budžet.

“Idemo vidjeti što se tu dogodilo. Ako je on dobio nešto kao i svi njegovi prethodnici, onda bi novac morali vratiti svi raniji ravnatelji, odnosno to bi mogalo biti riješeno u odnosu na sve isto. Svi su ili bili plaćeni na način na koji nisu trebali biti ili su plaćeni onako kako su trebali biti. Mislim da će se u konačnici razjasniti da je glavni ravnatelj policije morao biti plaćen kao policijski službenik, a u tom slučaju primao je sve ono što mu pripada po zakonu”, zaključio je ministar Davor Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!