Ministarstvo branitelja: Prozivke udruge Documenta su potpunosti promašene

Vijesti 01. kol 202415:57 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja nazvalo je neutemeljenim prozivke udruge Documente koja je zatražila poboljšanje prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i žrtava seksualnog nasilja, problematizirajući članak po kojem prava ne mogu ostvariti agresori ni članovi obitelji.

“Napadi bazirani na lažima”

Ministarstvo je reagiralo na priopćenje Documente koja je od njih zatražila poboljšanje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja tijekom agresije na RH, a ususret godišnjice usvajanja tih zakona.

“Zanimljivo je kako svake godine uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te vojno-redarstvene operacije Oluja u javnosti osvane nekakvo priopćenje ili medijska objava kojom se pokušava narušiti dostojanstvena proslava našeg nacionalnog blagdana”, priopćilo je ministarstvo.

Pritom su nazvali “potpuno promašenima” kritike kojima Documenta ukazuje na navodnu nepravičnost i dugotrajnost u provedbi zakona.

Tome svjedoče, ističu, i konkretni pokazatelji kojima je dosad u ministarstvu zaprimljeno 1045 zahtjeva, od kojih je Povjerenstvo dalo mišljenje za njih 958, a županijski uredi, u kojima se podnose zahtjevi i donose rješenja, riješilo je 787 zahtjeva.

Zakonom je propisano da se mogu koristiti samo dokumenti izdani od nadležnih tijela Republike Hrvatske, ističe ministarstvo, navodeći da Documenta problematizira članak 5 kojim se jasno navodi tko ne može ostvariti prava i statuse temeljem tog zakona.

“U biti, izravno pozivaju na ignoriranje članka 5, koji smatramo najvažnijim u smislu zaštite da prava iz zakona ne mogu ostvariti agresori ni njihovi pomagači niti njihove obitelji temeljem njihovog stradavanja”, priopćilo je ministarstvo.

“I to posebno ističu za civilne žrtve iz VRO Oluja, a uz to napominju kako treba uključiti nalaze i preporuke organizacija civilnog društva, iako smo u više navrata isticali kako je taj zakon, kao i drugi zakoni u našoj nadležnosti, donesen u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske”, kažu u ministarstvu.

Ističu da su, otkako je najavljeno donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, i to nakon punih 30 godina, svjedočili brojnim napadima baziranim na neutemeljenim tvrdnjama i lažima kojima se sustavno pokušavalo dezinformirati i obmanuti javnost.

“I ovo aktualno prozivanje državne institucije od strane udruge civilnog društva, Documente, neutemeljeno je i tendenciozno jer pokušavaju imputirati kako se spomenuti zakoni ne provode kako bi trebalo, točnije sukladno njihovim očekivanjima”, naveli su.

Ministarstvo ističe da je itekako svjesno odgovornosti i obveza prema civilnim stradalnicima i njihovoj žrtvi u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!