Misteriozni rukopis Camusova “Stranca” na dražbi: Nastao nakon objavljivanja djela?

Kultura 04. lip 202413:50 0 komentara
AFP
AFP

Kompletan rukopis slavnog romana Alberta Camusa "Stranac" u srijedu će biti ponuđen na pariškoj dražbi obavijenoj velom tajne jer se vjeruje da je nastao nakon objavljivanja knjige.

Vrijednost ovoga iznimnog dražbovnog predmeta, koji na dražbi nudi aukcijska kuća Tajan, procjenjuje se na između 500.000 i 800.000 eura.

Albert Camus, dobitnik Nobela za književnost 1957. zbunio je, čini se, poznavatelje književnosti rukopisom napisanim na 104 stranice u cijelosti ispisanim njegovom rukom i uvezanim u crni maroken.

“Povijest ovoga djela i njegovo precizno datiranje predstavljaju misterij”, stoji u katalogu uz fotografiju knjige.

Camus rukopis završava unosom, najvjerojatnije lažnog datuma – “travanj 1940.”.

Treba istaknuti da je knjiga “Stranac” doista napisana u to vrijeme u Parizu te je tekst redigiran do rujna 1941.

Izdavačka kuća Gallimard objavila je djelo u svibnju 1942. No stručnjaci za Camusa vjeruju da je ovaj rukopis poseban jer bi mogao potjecati iz godine 1944., ako se u obzir uzmu izjava autorove supruge Francine Camus i razne druge indicije.

Može se pretpostaviti da je u srpnju iste godine Albert Camus za nekog bibliofila s istančanim ukusom za detalje mogao stvoriti rukopis koji bi izgledao poput onih kakvi obično prethode objavljivanju romana.

Uz određene odlomke u knjizi vidljivi su “tragovi brisanja, primjedbe ubačene među redovima i ispod teksta, a sve je prepuno strelica i raznih bilježaka”.

U objavi aukcijske kuće stoji i da je “Camus u fusnotama na 14 mjesta ostavio skice koje u nekim slučajevima izgledaju poput šala.”

Camus je živio u okupiranom Parizu od skromnih sredstava, a ime prvoga kupca njegove slavne knjige nije poznato.

Ovaj vrlo vrijedan primjerak već je ranije ponuđen na dvjema dražbama, od kojih je jedna održana 1958., a druga 1991. godine. Od tada je u zbirci kolekcionara koji želi ostati anoniman.

Prvo izdanje “Stranca” tiskano je u 4400 primjeraka. Djelo je odmah postalo bestseler, a potom i jedan od klasika francuske književnosti te je do danas prodano u milijunskim nakladama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!