Mogu li Socijaldemokrati u postizbornu koaliciju s SDP-om? “Nije vjerojatno da mogu ostati politička snaga nakon izbora”

Vijesti 04. tra 202414:39 0 komentara

O nadolazećim parlamentarnim izborima u N1 Studiju kod Sandre Križanec govorio je član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan.

Račan kaže kako su poželjni postizborni partneri svi koji prijeđu prag i osvoje mandate, a ideološki se kreću od centra prema lijevo: “To su IDS, PGS, Možemo, i koalicija oko Fokusa”, istaknuo je.

Upitan dolaze li u obzir Laburisti i Socijaldemokrati, odgovorio je: “Da, ali nije vjerojatno da oni mogu ostati politička snaga nakon parlamentarnih izbora.”

Program koalicije Rijeke pravde

“Borba protiv korupcije počinje tako da vi niste korumpirani”, naglasio je Račan, a zatim se osvrnuo na ono što naziva “tržišnim” dijelom programa: “Zašto ne bismo ukinuli porez na dobit za one koji će reinvestirati u dobitno poslovanje? Zašto ne bismo smanjili porez na dobit onima koji će povećavati plaće?

Ljudi koji su sposobni odlaze jer su niske plaće i tu je potreban pravedniji sustav i raspodjela plaća. Oni koji zaista vrijede i rade moraju biti plaće ni više za te dužnosti i odgovornosti. U suprotnom će se nastaviti trend da će svi koji vrijede odlaziti.”

“Predstavili smo nekoliko politika od kojih su sve dugoročne”, kazao je pa dodao: “Besplatni vrtići su jedna od najboljih demografskih politika koje Hrvatska treba, a jedan od najvećih problema je i stanovanje. Mi smo tu predvidjeli izdvajanjem od 1% proračuna, u periodu od 5 godina, novi stambeni fond, oko 15.000 novih stanova, gdje ćemo omogućiti građanima da žive po normalnim cijenama. Ako uspijemo s tim politikama trasirati put u Hrvatskoj, možemo doći do daleko bolje dugoročne situacije.”

Tvrdi i da koalicija radi na gospodarskim mjerama za suzbijanje inflacije: “Potrebno je intervenirati u sustave gdje HDZ nije napravio ništa i gdje je omogućio bankama ekstra profite i da zadrže novac koji su zaradili ne radeći ništa novo. Potrebno je napraviti neko usklađenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!