Dok čeka rasplet procesa zbog peglanja službene kartice u bordelu, načelniku Murtera stigla ova pravomoćna presuda

Vijesti 19. kol 202417:38 5 komentara
Načelnik općine Murter-Kornati pušten iz pritvora
Dusko Jaramaz/Pixsell

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov pravomoćno je kažnjen zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Riječ je o nezakonitom dopisu kojim je od Šibensko-kninske županije tražio žurno izdavanje građevinske dozvole. Dozvola mu je ubrzo i izdana, no time je prekršio Zakon.

Turčinov je zbog tog nezakonitog pritiska na županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostornog uređenja, gradnju i komunalne poslove kažnjen novčanom kaznom od 1.600 eura.

Uhićenje pa kazna

Načelnik koji je široj javnosti postao poznat zbog otkrića portala Telegram da je u bordelu u Austriji troškove plaćao službenom karticom općine, nije se mirio s tom odlukom Povjerenstva. Kazna Povjerenstva stigla mu je nedugo nakon što je uhićen u akciji policije i USKOK-a.

Nakon odluke Povjerenstva podnio je tužbu Visokom upravnom sudu RH tvrdeći da je imao rok za bespovratna sredstva iz fondova EU za što je morao dovršiti objekt za koji je tražio građevinsku dozvolu.

Radilo se o gotovo 382 tisuće ondašnjih kuna što mu ih je trebala isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Da nije na vrijeme rekonstruirao objekt morao bi, tvrdi, vratiti novac Agenciji.

Turčinov negirao pritiske

Uvjeravao je kako požurnice Županiji nije slao u svojstvu načelnika, već vlasnika OPG-a koji je želio realizirati ugovor o bespovratnim europskim sredstvima.

Povjerenstvo je, odgovarajući na njegovu tužbu, tvrdilo da je doista zlorabio svoju poziciju načelnika kada je tražio požurivanje građevinskih dozvola. Inače, požurnicu je poslao u studenom 2021. nakon što je u svibnju iste godine podnio zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

U požurnici je napisao kako u od Šibensko-kninske županije traži žurnost za tzv. prioritetne predmete, odnosno građevinske dozvole što su ih tražili građani i tvrtke s Murtera. Doduše nije tražio da se požure svi predmeti, već njegov i još dva. Njegova građevinska dozvola je, kako je utvrđeno, izdana u veljači 2023. godine.

Prekršio je zakon

“Iako je imao pravo požurivati svoj predmet Turčinov za to nije smio iskoristiti ovlasti koje je imao kao načelnik općine. Bio je dužan tome pristupiti tako da ne koristi ovlasti što ih je ima u obnašanju javne dužnosti odnosno na način da ne zlorabi pravo koje po toj osnovi ima”, objasnio je Visoki upravni sud RH u presudi kojom je odbio tužbu načelnika Murtera.

Turčinova još očekuje rasplet kaznenog postupka zbog optužbi za peglanja službene kartice u austrijskom bordelu i ugovora s prijateljevom tvrtkom za radove koje je općina već ranije platila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare