Smrdljivi martini preplavili stanove: “Deset komada sam našla samo u kuhinji”

Vijesti 08. lis 202412:30 0 komentara
Smrdljivi martin
Patrik Macek/PIXSELL

Borba s najezdom smrdljivih martina i dalje traje, a unatoč dolasku hladnijeg vremena, kao da ih je sve više. Sa smrdljivim martinima problema imaju građani diljem Hrvatske.

“Proteklih godina s martinima smo se pozdravili već početkom rujna, a sad je već listopad i ne nazire im se kraj. Kao da ih ima još više u stanu otkako su ove oscilacije u temperaturama. Po danu, dok je sunčano, zalijepe se za rublje koje mi se suši na balkonu, a onda kad predvečer zahladi, zavuku se u stan i ”bauljaju” dok ih ne ulovim. Neku večer sam desetak komada našla samo u kuhinji. Užas, tako nešto ne pamtim ni u ljetnim mjesecima” jada se Dora koja živi u jednom zagrebačkom neboderu.

Smrdljivi martin
Patrik Macek/PIXSELL

Ništa bolja situacija nije ni u Osijeku i okolnim mjestima, prenosi Večernji list.

“Kod nas u gradu ih ima, no s obzirom na to da imamo komarnike po prozorima i balkonskim vratima, ne mogu tako lako ući. Međutim, na selu gdje imamo vikendicu, katastrofa je. Imam osjećaj da ih je ondje više nego komaraca ljeti, a svi znaju da kod nas ima puno komaraca. Moja mama ih svaki dan skuplja, ima neku tehniku s plastičnom bocom i svaki dan je napuni cijelu”, ispričala je pak Osječanka Barbara.

Izvanredna profesorica na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Ankica Sarajlić, za HRT je kazala kako su se smrdljivi martini dolaskom hladnijeg vremena preselili u kuće ili stanove.

“Traže mjesto gdje će se skriti i prezimiti te niže temperature i nakon toga se u proljeće ponovno aktiviraju. Ovi što nam ulaze u domove najčešće su zelena stjenica i smeđa mramorasta stjenica. Znači, one su nam skoro najčešće. One sve pripadaju porodici mirisnih stjenica koje ispuštaju miris kada se osjećaju ugrožene”, kaže prof. Sarajlić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!