Ministarstvo: Nema novih prijavljenih slučajeva afričke svinjske kuge

Vijesti 17. srp 202415:58 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u srijedu je izvijestilo kako nema novih prijavljenih slučajeva sumnje na afričku svinjsku kugu (ASK).

U suradnji s Državnim inspektoratom poduzimaju se svi koraci kako bi se ASK iskorijenio, kažu u Ministarstvu. Apeliraju na sve držatelje svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera.

Podsjetimo, početkom prošloga tjedna na obiteljskom gospodarstvu u Gradištu potvrđen je slučaj ASK te su odmah po potvrdi poduzete potrebne mjere na tom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Iz Ministarstva u današnjem priopćenju navode kako je po provedbi epidemiološkog istraživanja, u koordinaciji s lokalnim kriznim stožerom u tijeku provedba nadzora Državnog inspektorata nad svim objektima za koje je utvrđeno da su epidemiološki povezani s pozitivnim objektom kao i objekata na temelju zaprimljenih prijava o nelegalnom prometu.

“Po dovršetku istih očekujemo izvješće u svrhu procjene rizika za daljnje aktivnosti”, istaknuli su iz Ministarstva.

U pripremi izmjena Naredbe o mjerama kontrole

Napominju kako je 16. srpnja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane održan je sastanak sa stručnim tijelom kako bi se raspravila epidemiološka situacija i razmotrile moguće daljnje aktivnosti i mjere koje je potrebno provoditi u zonama ograničenja.

Na sastanku su doneseni zaključci u svrhu što učinkovitijeg poduzimanja mjera potrebnih za sprječavanje daljnjeg širenja ASK u uzgojima, među kojima su da je prekršitelje mjera

potrebno odgovarajuće sankcionirati, da je u svrhu učinkovitije kontrole nelegalnih aktivnosti vezanih uz stavljanje na tržište mesa i proizvoda od mesa potrebno žurno donošenje propisa kojim će se odrediti broj svinja/ životinja koje se kolju na objektu/gospodarstvu a namijenjenih vlastitoj potrošnji te da se lovoovlaštenici moraju poticati na aktivno pretraživanje lovišta u svrhu pronalaska uginulih divljih svinja.

Iz Ministarstva su izvijestili i kako je danas održan Koordinacijski sastanak s članovima lokalnog kriznog stožera za afričku svinjsku kugu Vukovarsko-srijemske županije te sastanak s predstavnicima svih ovlaštenih veterinarskih organizacija na području Vukovarsko-srijemske županije.

U pripremi je, kako se ističe u priopćenju, izmjena Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH u odnosu na aktivnosti popisa i pregleda objekata na kojima se drže svinje te klinički pregled i uzorkovanje na objektima u zonama ograničenja te uvjete premještanja svinja u zonama ograničenja.

Osnovne mjere u zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja) propisane su važećom Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje ASK u RH i odnose se na zabranu premještanja svinja, zabranu klanja za vlastite potrebe na objektu, a meso svinja (uz ispunjavanje uvjeta) zaklanih u određenim klaonicama može se stavljati na tržište jedino prerađeno po prilogu VII Uredbe 2020/687.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!