“Koliko još rampa mora pasti?”: Nižu se rekacije na incident s trajektom, oglasio se i šef Jadrolinije

Vijesti 01. ruj 202412:58 > 13:42 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog tehničkog problema s rampom brod Mljet u luci Supetar iskrcao je vozila i putnike preko druge rampe u subotu navečer.

O ovom problemu N1 je kontaktirao Hrvatski registar brodova (CRS). Oni navode da je brod Mljet 31. kolovoza 2024. bio sposoban za plovidbu i bio je u posjedu valjanih brodskih isprava izdanih od strane Hrvatskog registra brodova.

“Posljednji redovni tehnički pregled temeljem kojeg su predmetne plovidbene isprave izdane obavljen je u listopadu 2023. godine”, dodali su.

“U periodu od obavljanja ovog pregleda do danas Hrvatski registar brodova nema evidentiranih prijava o tehničkim problemima na brodu”, navode iz CRS-a u odgovoru za N1.

Oglasio se i šef Jadrolinije

O incidentu se oglasio i šef Jadrolinije David Sopta koji kaže da nije došlo do prelijevanje mora u garažu te da je do pada rampe došlo zbog puknuća čelik čela odnosno sajle kojom se rampa podiže i spušta.

“Rampa nije pala tijekom navigacije nego tijekom pristajanja u luku. U navigaciji ne može doći do pada jer hidraulički sustav osigurava da do toga ne dođe. Čelik čela se na trajektima ovog tipa mijenjaju svake godine pri čemu se redovite obavljaju vizualni pregledi i u slučaju da se primijeti istrošenost ona se zamjenjuje jer na svim brodovima imamo rezerve.

Koji je točan uzrok puknuća u ovom slučaju ne znamo još uvijek, ali provest ćemo internu istragu kao i vještačenje čelik čela na ovom i drugim brodovima kako bismo utvrdili odgovaraju li ta čelik čela tehničkim specifikacijama iz postupka javne nabave putem koji su nabavljena”, rekao je Sopta za Novi list.

“Koliko još rampa mora pasti?”

O svemu se na Facebooku oglasila gradonačelnica Supetra, Ivana Marković.

“Koliko još rampa mora pasti dok uprava Jadrolinije i resorni ministar ne preuzmu odgovornost za neispravna plovila koji prevoze putnike i vozila do naših otoka? Bilo da se radi o starim kupljenim brodovima ili očitom neodržavanju novijih brodova kao Mljet.

Ovog puta rampa je pala prije uplova u Supetar na trajektu Mljet na liniji Supetar- Split koja godišnje preveze 2 milijuna putnika i pola milijuna vozila!

Na naplatu je ovu sezonu došla kompletna, blago rečeno, nestručnost HDZ-ove uprave Jadrolinije koja je od strateške državne tvrtke uradila ovo. Ni ljudski životi, ni ogromna opasnost za putnike ništa tim ljudima ne znači kao njihove fotelje.

Vjerujem da nikome od posade a ni nama putnicima nakon svega što se ove sezone desilo nije svejedno. Za sve ovo što se dešava u Jadroliniji netko treba preuzeti odgovornost”, poručila je.

O ovom se događaju oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor. “Bolje se baviti helikopterima koji lete nego trajektima koji ne voze.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!