Novi detalji akcije EPPO-a: Doznajemo kako je poznata tvrtka izvlačila milijune iz EU fondova

Crna kronika 13. lip 202411:44 1 komentar
N1 / Ivan Hrstić

N1 neslužbeno doznaje da je europsko tužiteljstvo u tvrtku Vajda iz Čakovca upalo zbog sumnji u subvencijsku prijevaru, odnosno povlačenje novca iz EU fondova za projekte koji nikada nisu realizirani.

Naši izvori tvrde da EPPO ove moguće malverzacije istražuje već neko vrijeme, a sada su poslali policiju u čakovečku tvrtku da izuzme svu potrebnu dokumentaciju.

Milijunske malverzacije

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava.

Ove hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističke istrage koju EPPO provodi u suradnji s Policijskom upravom međimurskom.

Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare u vrijednosti više milijuna eura te krivotvorenje isprava, na štetu financijskih interesa Unije”, priopćio je EPPO.

Kako su izvlačili novac?

Doznajemo kako istražitelji sumnjaju da je Vajda uzimala sredstva iz EU fondova, no nakon toga novac nije namjenski ulagan. Naknadno je, sumnja se, krivotvorena dokumentacija ne bi li se opravdalo to nezakonito trošenje novca.

Inače, iz Vajde su se godinama hvalili milijunskim iznosima povučenima iz EU fondova. U ovom trenutku nije potvrđeno koji je projekt sporan istražiteljima. Vajda je objavljivala da 50 posto investicija pokriva upravo europskim novcem.

Komentar smo zatražili i od same tvrtke Vajda, koja je još od 2015. dio Grupe Pivac.

“Upoznati smo s aktivnostima koje provode nadležna tijela, dosad smo aktivno sudjelovali u komunikaciji te ćemo i dalje postupati kao i obično – u skladu s važećim zakonima. Surađujemo sa svim relevantnim institucijama te ćemo predočiti svu traženu dokumentaciju. U interesu Društva je da se čim prije utvrdi činjenično stanje”, poručili su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare