O smrti zatvorenika u ćeliji oglasio se Županijski sud

Vijesti 13. kol 202414:09 0 komentara
Ivo Cagalj / Pixsell

Na Županijski sud u Splitu u utorak je stigla obavijest iz šibenskog zatvora da je u ponedjeljak navečer u njihovoj ćeliji mrtav pronađen 38-godišnji Jerko Pirić, suđen zbog naručivanja ubojstva Karmelina Fistanića prije četiri godine u Omišu, potvrdio je to za Hinu sudac Neven Cambi.

Kazao je da se to dogodilo sinoć i da će najvjerojatnije na mjesto događaja izaći državni odvjetnik koji bi trebao naložiti obdukciju nakon koje će se doznati uzroci smrti o kojem na splitskom sudu za sada ne znaju detalje.

O uzrocima smrti svog branjenika još ništa ne zna ni splitska odvjetnica Doris Košta koja je Pirića zastupala u postupku koji se protiv njega vodio na Županijskom sudu u Splitu zbog sumnje da je zajedno sa Vladom Zolotom (50) naručio ubojstvo Karmelina Fistanića (38) koje je 2019. godine izvršio Stjepan Ringwald (51).

Ubojstvo zbog kojeg je na sudu završio Pirić dogodilo se prije pet godina kod Omiša gdje je u automobilu sjedio Fistanić sa svojom djevojkom kada im je na motociklu prišao Ringwald i ispalio šest hitaca. Zbog toga su se vodila dva sudska postupka, a u prvom je splitski Županijski sud Ringwalda kaznio sa 19 godina zatvora, Pirića na 18, te Zolotu na 17 godina. Visoki kazneni sud je po žalbi vratio predmet na novo suđenje u kojem su dosuđene iste kazne kao i u prvom postupku, te se i sada na višem sudu odlučuje o žalbi.

Iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije medijima su kratko odgovorili da je u zatvoru u Šibeniku zabilježen smrtni slučaj zatvorenika. “Uzrok smrti u ovom trenutku nije poznat, međutim ističemo da nema naznaka nasilne smrti niti samoubojstva. Sve okolnosti navedenog slučaja se još uvijek utvrđuju”, kratko su odgovorili.

Pirićeva odvjetnica zamolila da se poštuje privatnost obitelji

Priopćenjem se medijima obratila Pirićeva odvjetnica Doris Košta koja je zamolila da se poštuje privatnost obitelji u ovim teškim trenucima i da se ukloni svaki sadržaj sa stranica portala i tiskanih izdanja, kojim se vrijeđa integritet obitelji, šteti dobrobiti djece i presumpcija nevinosti. Košta ističe da je sasvim razumna zainteresiranost da se izvještava o takvim slučajevima, međutim, u ovom trenutku potrebno je poštivati privatnost njegove obitelji, zaštititi interese djece, te voditi računa o presumpciji nevinosti.

“Shvaćamo zainteresiranost javnosti u ovom trenutku. Ono što znamo je činjenica da je 12. kolovoza 2024. u večernjim satima u istražnom zatvoru u Šibeniku preminuo Jerko Pirić, a koji uzrok smrti je zasad nepoznat. Točno je da smo za vrijeme njegova boravka u istražnom zatvoru u Šibeniku te u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, imali čitav niz primjedbi na prisilno liječenje i način pružanja zdravstvene zaštite Jerku Piriću, ali nitko nije reagirao, a što je u konačnici i rezultiralo smrću”, navela je.

Dodaje da je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku naložilo provođenje obdukcije, a mi smo podneskom zatražili i čitav niz drugih istražnih radnji, posebice pribavu zdravstvenih kartona, obavljanje informativnih razgovora, i dr.

“Postoje određene sumnje što bi mogao biti uzrok smrti. Nadamo se da će se obdukcija obaviti na pošten način i po pravilima struke. Jamčimo da ćemo poduzeti sve kako bi se utvrdio uzrok smrti”, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!