Objedinjena elektronička naplata cestarine s BiH: Evo kada kreće i u primjenu

Vijesti 26. lip 202416:12 0 komentara
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Korisnici uređaja za elektroničku naplatu cestarine kupljenih u Hrvatskoj i Federaciji BiH od 1. srpnja moći će se njima koristiti u obje države, potvrdili su u srijedu iz Autocesta FBiH.

Kako su naveli, postignut je sporazum s Hrvatskim autocestama (HAC) o objedinjenoj uporabi HAC-ENC odnosno ACC-TAG uređaja.

To znači da će korisnici HAC-ENC uređaja od početka narednog mjeseca moći beskontaktno plaćati cestarinu i u BiH s tim da svoje uređaje prije toga trebaju registrirati na nekom od naplatnih mjesta u susjednoj državi.

Isto pravilo vrijedit će za korisnike koji imaju ACC-TAG uređaj kupljen u BiH.

Pri registraciji kod drugog upravitelja autocestama korisnici će uz postojeći uređaj trebati popuniti prijavnicu i predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu te prometnu dozvolu kao dokaz o vlasništvu.

ENC odnosno TAG uređaji programiraju se na dva odvojena računa koja se mogu dopunjavati (pre-paid sistem) ili pak vezati uz platnu karticu što će biti slučaj kod naplate cestarine u Hrvatskoj.

Ovaj sporazum za sada ne vrijedi za autoceste Bina-Istra odnosno Zagreb-Macelj.

Uporaba jedinstvenog uređaja za elektroničku naplatu cestarine trebala bi olakšati putovanja između dvije države, posebice u razdobljima kada je pojačan promet pa prolazak kroz naplatne rampe prilagođene ENC odnosno TAG uređajima osigurava izbjegavanje redova pri čekanju na ručnu naplatu.

U BiH je upravljanje autocestama odnosno naplata cestarine podijeljena po entitetima pa sporazum o objedinjenoj uporabi uređaja za elektroničku naplatu HAC-ENC za sada ne vrijedi za autoceste na teritoriju Republike Srpske.

Ona je sličan sporazum ranije postigla sa Srbijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!