Oleg Butković o strašnoj nesreći na trajektu: Od nedjelje si ponavljam dva pitanja

Vijesti 14. kol 202413:16 > 13:39 4 komentara

Ministar mora, prometa i infrastrukture Olegom Butković govorio je danas o strašnoj nesreći koja se u nedjelju dogodila u Malom Lošinju, a u kojoj su, na trajektu Jadrolinije, poginula tri pomorca.

Dva pravca istrage

“Istraga ide u dva pravca – provodi je DORH i policija te Agencija za istraživanje nesreća”, rekao je Butković u Crikvenici gdje sudjeluje na obilježavanju dana toga grada.

Ponovno je izrazio sućut obiteljima poginulih mornara.

“Čim istraga bude gotova, svi ćemo se obratiti javnosti. Ovo je nezapamćena situacija i odgovore moramo saznati. Kad se utvrdi odgovornost, oni koji su odgovorni snosit će sankcije. Još je rano govoriti o tome jer istraga traje”, govori.

Neovisna istraga

“Ja ne bježim od odgovornosti”, kaže. “Ima svakakvih priča i medijskih spekulacija, ne branim ja nikome govoriti, ali pričekajmo da vidimo radi li se o ljudskoj pogrešci ili tehničkom kvaru. Jamčim vam da će se to utvrditi”, dodaje Butković.

“U kontaktu smo s obiteljima poginulih pomoraca, sve što treba napraviti s ljudske strane je napravljeno”, kaže.

O sindikatima koji tvrde da ih ignorira, kaže:

Treba li Jadrolinija novo vodstvo?

“Uvijek sam razgovarao sa sindikatima, i s tim sam sindikatima razgovarao o kolektivnim ugovorima…  Imao sam sastanak sa sindikatima 30. srpnja. Uvijek sam razgovarao sa svim sindikatima, nikada vrata ministarstva nisu zatvorena. Na sastanku su me upoznali s određenim problemima i uprava je dobila zadatak da analizira događaj”, kaže.

Na pitanje je li zadovoljan radom Uprave Jadrolinije kaže da komunicira sa svim direktorima u njegovom resoru, a na pitanje treba li Jadrolinija novo vodstvo kaže “pričekajmo rezultate istrage”.

“Od nedjelje si ponavljam dva pitanja. Je li se ovo moglo izbjeći i tko je odgovoran”, govori Butković.

Na pitanje zašto nije došao u Mali Lošinj rekao je “ja sam tu cijelo vrijeme, nemojte misliti da mene nema. Čuo sam se s premijerom čim se nesreća dogodila, uputili smo službe Ministarstva, ravnatelja uprave, Jadrolinija je bila tamo…”, govori Butković i naglašava još jednom važnost provođenja neovisne istrage.

“Neovisna istraga, rezultati istrage i sankcija za odgovorne, to je ono što nas sve najviše zanima”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare