Oprez! Zbog opasne bakterije iz prodaje povučen sendvič

Vijesti 16. srp 202418:45 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Novi slučaj opoziva proizvoda zbog smrtonosne bakterije: nakon Studenca, prehrambene artikle povlače i Konzum te Mercator.

Mercator je u utorak obavijestio Upravu za sigurnost hrane Slovenije o preventivnom povlačenju sendviča Minute zbog moguće prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes u jednom od sastojaka.

Riječ je o proizvodima Minute Mercator sendvič, piletina, 135 g, EAN 3838900909515, rok trajanja 17.07. i 18.07.2024. te Sendvič s pilećom salamom i svježim krastavcima Minute Mercator, 240 g, EAN 3838900838006, rok trajanja 18.07. i 21.07.2024. godine, prenosi Danica.hr.

Baciti sve

Proizvođač je Mercator, a zemlja porijekla Slovenija. U slovenskoj Upravi za sigurnost hrane kao razlog povlačenja navodi se moguća prisutnost bakterije Listeria monocytogenes u jednoj od komponenti sendviča.

“Potrošači ne bi trebali konzumirati hranu, već je baciti ili vratiti na mjesto kupnje“, ističu u Upravi.

Jedan od tih sendviča prodavao je i Konzum, sestrinska tvrtka Mercatora, a riječ je o Sendviču pileća prsa 134 g, Minute, proizvođača Mercator IP d.o.o., Delavska cesta 12, Slovenske Konjice, Slovenija.

Razlog povlačenja proizvoda je također moguća prisutnost bakterije Listerie Monocytogenes u sirovini.

“Sigurnost naših kupaca nam je na prvom mjestu te smo proizvod uklonili iz prodaje. Molimo kupce da provjere jesu li kupili navedeni proizvod te da ga vrate u najbližu Konzum prodavaonicu gdje će im biti vraćen novac.

Isprika kupcima

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu danas u Konzumu.

Listeria je, inače, opasna jer može izazvati infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Infektolozi upozoravaju kako bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Među infekcijama koje se prenose hranom, listerioza je najopasnija jer često završava sa smrtnim ishodom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!