Policija poziva na oprez u prometu uoči Velike Gospe zbog brojnih hodočasnika

Vijesti 14. kol 202410:56 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

U noći uoči blagdana Velike Gospe kao i u jutarnjim satima 15. kolovoza na cestama se tradicionalno očekuje velik broj hodočasnika pa policija poziva na oprez vozače, ali i pješake koji će hodati prometnicama oko marijanskih svetišta.

Na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika na hodočašća kreću automobilima, autobusima ili pješice u noćnim ili ranim jutarnjim satima, a uglavnom se vraćaju poslijepodne.

U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama svetištima bit će pojačan, posebno oko četiri najveća marijanska svetišta u Hrvatskoj – Sinja, Marije Bistrice, Trsata i Aljmaša.

Policija stoga skreće pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati, dok pješacima savjetuju da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila, kreću se pločnikom ili uz krajnji rub ceste i koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.

“Naglašavamo da ove godine blagdan Velike Gospa pada u četvrtak, što će za mnoge biti početak produženog vikenda, tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama”, kažu u policiji.

Stoga vozače i sve sudionike u prometu pozivaju na strpljivost i strogo poštivanje prometnih propisa – od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića.

Upozoravaju na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, održavanje potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Ističu i da će uoči na dan Velike Gospe policija posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.

“U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima”, kažu u policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!