Revizori otkrili nepravilnosti u najvećoj bolnici u Hrvatskoj: Kupovali lijekove mimo propisa

Vijesti 09. srp 202417:56 0 komentara
Ilustracija/Pixabay

Državna revizija upozorila je Klinički bolnički centar Zagreb da je tijekom 2022. nepravilno nabavljao lijekove i medicinski materijal kršeći pri tome procese javne nabave. Navedeno je to u posljednjem izvještaju Državne revizije u kojem su navedeni rezultati provjere poslovanja KBC Zagreb upravo tijekom 2022. godine.

Osim što je javna nabava bila revizorima problematična u toj godini, uočili su da KBC Zagreb nije proveo preporuke koje je dobio još 2016. godine, vezano upravo za javnu nabavu.

Nepravilna kupovina lijekova

U nalazu Ureda državne revizije istaknuto je kako je gotovo 20 posto rashoda za lijekove utrošeno nepravilno.

Revizori su utvrdili da je Planom nabave za 2022. KBC Zagreb planirao nabavu lijekova i medicinskog materijala u vrijednosti gotovo 2,6 milijardi ondašnjih kuna. Danas je to oko 347 milijuna eura.

Lijekovi su, utvrđeno je, nabavljani putem zajedničke nabave koju je provelo Ministarstvo zdravstva, postupaka nabave što ih je proveo sam Klinički bolnički centar te putem donacija. Putem zajedničke nabave, odnosno na temelju okvirnih sporazuma, koje je zaključilo s odabranim isporučiteljima lijekova Ministarstvo zdravstva u lipnju 2022. na razdoblje od godinu dana, nabavljene su posebne skupine lijekova, te lijekovi na listama HZZO-a koji imaju generičke paralele za zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj.

Što je točno sporno revizorima?

Nabava lijekova i medicinskog potrošnog materijala u ukupnoj vrijednosti od 410.964.745 kuna s porezom na dodanu vrijednost obavljena je bez provođenja propisanih postupaka nabave. To je nešto manje od 55 milijuna eura.

Revizori su utvrdili da su ti lijekovi i medicinski materijal nabavljeni na temelju narudžbenica i prema uvjetima iz ugovora kojima je istekao rok na koji su bili zaključeni u prijašnjim godinama.

Tako su, precizira se u izvještaju, bez provedenih propisanih postupaka nabave kupljeni lijekovi vrijedni 385.649.092 kuna odnosno oko 51 milijun eura. Osim toga, nabavljeno je i potrošnog medicinskog materijala za 25.315.653 kune odnosno oko 3,4 milijuna eura. “To čini 19,8 posto ostvarenih rashoda za lijekove i medicinski potrošni materijal”, izračunali su revizori.

Pravila za javnu nabavu lijekova

Inače, prema Zakonu o javnoj nabavi utvrđena su pravila o postupku javne nabave što ih i javni i privatni naručitelji moraju provoditi, podsjeća se u izvješću. Klinički bolnički centar, ukazuju revizori, također je kao javni naručitelj obvezan primjenjivati odredbe tog Zakona.

Iako su iz KBC-a objasnili da su bez javne nabave kupovali lijekove i medicinski materijal u slučajevima kada su raniji ugovori istekli Državna revizija ipak je to uvrstila na popis utvrđenih nepravilnosti.

KBC je još dodao kako nove ugovore nisu zaključili zbog dugotrajne procedure pri provođenju postupaka javne nabave.

Nalog revizora KBC-u Zagreb

Državni ured za reviziju nalaže provoditi postupke javne nabave lijekova i medicinskog potrošnog materijala u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, stoji na kraju ovog dijela izvještaja o KBC-u Zagreb.

Iz najveće bolnice u Hrvatskoj odmah su se očitovali na ovo upozorenje.

“Posebno ćemo skrbiti o ažurnosti plana nabave, uključujući brisanje predmeta nabave za koje je izvjesno kako neće biti provedeni u tekućim proračunskim godinama”, poručili su iz KBC-a Zagreb dodajući kako će i bolje analizirati tržište koje je, kako su naveli, zbog agresije Rusije na Ukrajinu i sankcija uvedenih Rusiji dovelo do ozbiljnih poremećaja cijena na tržištu.

“Ne snosimo odgovornost ni krivnju jer su na javnu nabavu utjecali različiti čimbenici. Kako bismo osigurali kontinuiranu opskrbu lijekovima, nismo mogli čekati Središnje tijelo za nabavu da pravovremeno osigura lijekove generičkih paralela”, stoji u očitovanju KBC-a Zagreb na nalaz revizije.

Pravdaju se dakle iznimnom žurnosti i hitnom nabavkom lijekova i potrošnog materijala zbog zaštite života i zdravlja pacijenata, što su kao KBC bili dužni učiniti i po Ustavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!